Logo texelsecourant.nl
Foto:

Lomp, maar met mate

  Column

Een lompe opmerking maken in een poging grappig te zijn, ook ik maak me er wel eens schuldig aan. Je oordeel klaar hebben terwijl je de ins en outs niet kent, ook ik moet toegeven dat ik dit vaker dan eens gedaan heb in mijn leven. Dat laatste is sinds ik bij de krant werk wel minder geworden. Een simpele opmerking, helemaal niet gemeen bedoeld, kan een ander enorm kwetsen. 

Ik las een artikel over de bewustwordingscampagne #socialslachtoffer van Slachtofferhulp. "Het 29-jarige broertje van Jacob overleed eind vorig jaar bij een auto-ongeluk nadat hij in slaap was gevallen achter het stuur. Nog voordat precies bekend werd wat er was gebeurd, stroomden de (negatieve) reacties op social media binnen", schrijft RTL in de intro. 

Wat boeit ons dat nu, zie ik u denken. Wat heeft dat met Texel te maken? Texel is net Nederland en ook bij onze berichten is dit niet vreemd. Soms zijn het hele onbenullige dingen. Van de week was iemand zijn hond kwijt. Naast meelevende reacties - en de gehoopte deelacties - waren er ook mensen die vragen stelden als 'was er niemand bij dan?' of opmerkten dat daarom een hond altijd aan de lijn moet. Ik denk niet dat hier wat kwaads achter zit en het is geenszins mijn intentie om deze reaguurders af te branden. Maar ik vraag me af wat het baasje van de hond hier mee moet? Die voelt zich al kut genoeg zonder dat haar een schuldgevoel aangepraat wordt. 

Iets langer terug reed een Texelhopperbusje in de sloot. Geloof me, ook ik kan daar heel veel grappen over maken. Maar moet dat onder het bericht op Facebook? Mensen wisten alvast dat de chauffeur te hard gereden had, want 'dat doen ze'. "U wilt hier parkeren, mag dat?" was een ander. Om die laatste heb ik oprecht heel hard gelachen, maar het is natuurlijk niet op zijn plaats. Er is een chauffeur enorm geschrokken, net als de inzittenden van het busje. Als we dan toch zo nodig die grap kunnen maken, kan dat toch ook wel even via de app of onder elkaar? Of hunkeren we zo naar erkenning en het strelen van ons ego dat we likes verzamelen als een eekhoorn die nootjes verzamelt voor zijn winterslaap? 

Er zijn genoeg berichten waarbij we met zijn allen kunnen lachen of waar we kritiek op kunnen leveren. Als ik een slecht artikel schrijf of een domme fout maak, accepteer ik dat daarom gelachen wordt. Had ik maar een vak moeten leren. Ik vind dit in de regel voor de meeste publieke figuren gelden trouwens, mits met respect. Zo kan een wethouder een beslissing nemen die u niet zint, maar als ik soms zie wat voor verwensingen er dan worden uitgegooid naar mensen, dan lijkt me dat onnodig. Ook een wethouder heeft een gezin, ook een raadslid is gewoon een Texelaar en ook een schoolbestuurder heeft niet als levensdoel om de toekomst van uw kind te verzieken. Ik snap dat er frustratie kan zijn, heel goed zelfs. Maar laten we - dus ik ook - wel beseffen dat de lijntjes op het eiland kort zijn en de impact van een simpele opmerking op Facebook of Twitter wellicht zelfs groter is dan in de grote boze buitenwereld. 

Begrijp me niet verkeerd. Het hoeft niet één groot, blij Teletubbielandschap te worden hier met alleen maar blije mensen. Daar wordt het heel eng van. En laten we ook vooral lompe opmerkingen blijven maken. Maar als iemand met zijn auto uit de bocht is gevlogen, hoeven we niet allemaal casusdeskundige te zijn. We waren er niet bij, zelden tenminste. Ik heb in het verleden reacties bij een dodelijk ongeluk verwijderd, omdat er grappen werden gemaakt of omdat men wel wist 'hoe deze persoon reed'. Los van het feit dat niemand wat aan die achterafwijsheid heeft, denk ik dat de familie meer heeft aan steun dan aan 'het is zijn eigen schuld.' In dit geval bleek later dat er overigens niemand te hard had gereden...

Laten we lachen, laten we lomp zijn, maar laten we af en toe ook medeleven tonen of niets zeggen....

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!