Logo texelsecourant.nl
Blogs

De Schulpengat verloor het van Jaap Vlaming

  Column

1990, dat is al best een tijdje terug. Toch is het het jaar dat de politieke carrière van Jaap Vlaming officieel begint. Wat gebeurt er in 1990 zoal? Op Texel is dit het jaar dat de Schulpengat voor het eerst de Texelse haven in vaart. Buiten de eilandgrenzen is het een hectisch jaar: Op 03 oktober 1990 worden Oost- en West-Duitsland herenigd tot één Duitse staat. De muur is immers gevallen. Ook komt er een einde aan de Sovjet-Unie. 

Zo maar een paar feitjes: VHS en cassettebandjes zijn net zo normaal als Spotify en Netflix vandaag de dag. Nelson Mandela komt in februari van dit jaar op vrije voeten. In 1990 brengt het Amerikaanse softwarebedrijf Adobe het computerprogramma Photoshop voor digitale beeldbewerking op de markt en de Super Nintendo doet haar intrede. De Amerikaan Greg Lemond wint voor de derde keer de Tour de France en Ayrton Senna wordt wereldkampioen in de Formule 1. 

Op de redactie van de Texelse Courant is digitale fotografie nog totaal onbekend, Harry de Graaf is hoofdredacteur en nog geen ereburger. Mobiel bellen is nog iets uit sciencefiction-films. Met analoge fototoestellen wordt in januari onder meer verslag gedaan van de zwaarste storm sinds veertien jaar. Landelijk vallen er vijftien doden en is er 2 miljard gulden aan schade. De storm van februari dat jaar betekent het einde van de voorgevel van de roemruchte Sarasanischuur en de coaster Anneliese strandt ter hoogte van paal 18. De krant verschijnt nog in zwart-wit.

 

Ajax wordt kampioen en Europees kampioen Nederland stelt teleur op het Wereldkampioenschap voetbal, onder leiding van Leo Beenhakker. "Mooi Was Die Tijd", van Corry Konings doet het goed in de hitlijsten. Den Burg heeft nog twee voetbalclubs en Gerbrand Poster is actief voor Texels Belang. GroenLinks-junior Elias Marseille is nog niet geboren en de huidige hoofdredacteur van de Texelse Courant is vijf. En Jaaps´ collega-raadslid Remko van de Belt? Die schittert in schooltoneel. Ten minste, ik denk dat hij het is... Zijn naam werd toen al eens verkeerd geschreven....

Er is sindsdien veel veranderd. Maar gelukkig hebben we één zekerheid. Jaap is op wat voor manier dan ook betrokken bij de Texelse politiek. Straks dus als wethouder. We zullen de extra tijd tijdens de persmomenten vast inruimen....

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind het jammer dat de Sportraad ermee stopt.Reageren!