Logo texelsecourant.nl
Blogs

Weinig te klagen

  Column

De laatste blog van het jaar alweer, 2018 zit er bijna op. Vorig jaar schreef ik dat ik hoopte dat 2018 persoonlijk een mooier jaar zou worden dan 2017. Dat is gelukt. De verbouwing van het Polderhuis is zo goed als af en ik heb een pracht van een appartement. Bovendien zal dit jaar voor mij de boeken ingaan als het jaar waarop ik te horen kreeg dat ik hoofdredacteur word van de Texelse Courant. Nog een paar nachtjes slapen, dan is het zo ver. Maar goed, daarover in het nieuwe jaar wel meer. Ik wil u eerst een heel fijne jaarwisseling wensen. 

Aan het einde van het jaar kijk je in mijn vakgebied veel terug naar wat er zoal gepasseerd is in 2018. Een jaar met genoeg gebeurtenissen, maar niet één die direct in mij opkwam. Ik keek alvast naar het jaaroverzicht dat u vanmiddag in de krant vindt en had heel veel 'Oh, was dat dit jaar-momenten'. De brand in Oosterend. Voor de getroffen bewoners vast nog als de dag van gisteren, voor mij lijkt het alweer tijden geleden. Slecht eigenlijk, want ik wil geen afbreuk doen aan hun sores. De aanhoudende droogte was me wel bijgebleven, maar heeft blijkbaar niet een enorme indruk gemaakt. Maar wat dan wel? 

De nieuwe natuur? In het afgelopen jaar ging heel Texel op de schop. Afgelopen weekend had ik mijn vader op bezoek en we deden een rondje langs een aantal projecten, gebodsborden negerend. Het bracht ons diep in Waalenburg en op de vlaktes van Ceres. Prachtige gebieden, jammer dat we er straks niet vrij mogen rondlopen. Als ik de nu al foeragerende vogels zag, begrijp ik ook wel dat ze niet willen dat alle toeristen overal gaan wandelen. Maar jammer blijft het wel. Terwijl we over het nieuwe Ceres sjokten, hebben we nog even verwonderd gekeken naar wat er hier "gebouwd" is. Je kunt voor of tegen zijn, maar het is wel knap. Moet het nog wel even blijven liggen, maar dat wachten we maar af. Daarna nog even naar De Dennen geweest. Voor een grote groep ook het nieuws van het jaar. Vol passie streed een drietal dames tegen het uitdunnen - kaalslag zoals zij het zelf noemden - van het bos. Het mocht voor nu niet baten. De kap ging door en is inmiddels bijna afgerond. Ondanks dat ik potentie zie in de nieuwe open plek in het bos, snap ik hun woede en onmacht ook. Ze hebben er alles aan gedaan, daar heeft het zeker niet aan gelegen. 

Maar is de nieuwe natuur de gebeurtenis van het jaar? Of zijn het de financiën? Kanjerproject wordt opgevolgd door kanjerproject en geld lijkt geen rol te spelen. Wel vreemd, want we hebben geen rooie rotcent. We hebben wel 'potentieel' geld. Ook mooi. Dat moet dan uit OZB komen die hier relatief laag ligt. De rek lijkt wel een beetje uit het parkeervignet. Dat is dusdanig in prijs gestegen dat dat wel een keer ophoudt. 

Ik krijg nu van mezelf de indruk dat ik maar iets aan het zoeken ben om over te klagen en dat betekent volgens mij dat het heel goed gaat met Texel. Het gaat goed met het toerisme. Het gaat goed met veel Texelaars en de afgelopen weken hebben met Rob weer goed kunnen zien hoe we samen één kunnen zijn. Is dat niet het mooie nieuws van 2018? Het gaat goed! Erg goed. En hoewel er vast zaken beter kunnen, mogen we tevreden zijn. En hoewel we vaak over ze zeuren, wordt het eiland echt niet zo slecht bestuurd. Dat betekent niet dat we niet kritisch moeten blijven. Maar laten we eens niet kritisch zijn om het kritisch zijn. Dat geldt ook voor mij hoor. 

Ik wens jullie nogmaals een fijne jaarwisseling en op naar een prachtig jaar. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!