Logo texelsecourant.nl
Foto: Menno Heijn
Blogs

Feest van verrassingen

  Column

Wanneer je denkt dat je het meeste nieuws wel hebt meegekregen als verslaggever, is Ouwe Sunderklaas toch altijd weer een feest van verrassingen. Dat was dit jaar niet anders in De Koog. 

Hoewel de meeste dingen mij niet onbekend voorkwamen, waren het de details die het kostelijk maakten. De manier waarop Henk-Jan Klok Peter de kapper speulde was er bijvoorbeeld eentje om in te lijsten. Hij had zijn atletische lijf in een jurk gepropt en speulde hoe Peter het aan de stok kreeg met handhaving. Nu kan ik zeggen dat ik Peter toch met enige regelmaat spreek, maar dit had ik even gemist. Het zijn dat soort dingetjes die het speulen zo leuk maken. Voor sommige speulers is het een sport om juist datgene te speulen wat niet in de krant heeft gestaan, maar waarvan het dorp meteen weet waar het over gaat. 

Iemand die daar vaak goed in is in De Koog, is bijvoorbeeld Lucie Burgman. Dit jaar had ze bedacht dat haar dochter van zes maanden mooi de supporter van de 9-jarige Sophie Snoek kon speulen. Dat deze redacteur dat nieuws nog net bracht in de krant van dinsdag, deed daar weinig afbreuk aan. Bovendien had Lucie voor het speulen bij de volwassenen nog genoeg in petto. Tenminste wel waar ik wat van geleerd heb. Zo is er een raskoger die eigenlijk niet uit De Koog komt. Dat wist ik ook. Maar nu bleek ineens dat hij niet eens van het eiland komt. Is gewoon net zo import als velen van ons. Dank daarvoor Lucie. 

Zelf deed ik het verslag dus in De Koog (uiteraard, volgend jaar weer), maar aan de foto's van de collega's te zien was het feest er daar niet minder om. Iets minder speulers in De Koog en De Cocksdorp, maar dat komt volgend jaar heus wel weer goed. In De Koog veel jeugd en die moet het dan maar gaan doen. Het mooie van het speulen is dat het direct een uitstekend jaaroverzicht is. Het is een doorlopend gevoel van "Oh ja, dat was ook nog dit jaar." Op Facebook vroeg een toeriste waar ze het beste kon kijken en een aantal Texelaars was van mening dat dat geen zin had als 'buitenstaander'. Ik vind dat zo'n gelul. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en als ik op het eiland zou zijn, zou ik het ook wel eens willen zien. Ik vind het alleen maar leuk dat mensen interesse tonen in de traditie. Beter dan dat ze alleen maar in een gek pakkie komen zuipen immers. In De Koog legde ik aan de toeriste in kwestie uit waar een aantal voorstellingen over ging en ze vermaakte zich kostelijk. 

Nog even terugkomend op in een gek pakkie zuipen. Ook niets mis mee na het speulen hoor. Dat is weer in ruime mate gedaan en ik denk ook dat mening Texelaar van het speulen weinig mee heeft gekregen. Zij die dat wel deden, hebben de laatste herinneringen daaraan weggedronken gisteren. Ik zit weer op kantoor en heb hier geen zicht op De Slock, maar ik vraag me af of er nog steeds mensen in de rij staan. Kortom, het was gezellig, het was vermoeiend en vanavond breng ik maar eens rustig op de bank door. Even ademhalen en op naar oud en nieuw. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!