Logo texelsecourant.nl
De Tuunen
De Tuunen (Foto: Job Schepers)
Blogs

Welkom in de grootste bouwput van De Wadden

  Column

Als ik op vakantie ga, doe ik dat om tot rust te komen. Ik denk niet dat ik daar uniek in ben. Maar dat is wel precies waar ik het met u over wil hebben. Zou u tot rust komen op vakantie wanneer u aankomt op uw vakantiebestemming en er achter komt dat het één grote bouwput is? 

Dat is in mijn ogen namelijk wat Texel op dit moment is, een gigantische aflevering van 'Help, mijn man heeft een hobby'. Van bovenaf lijkt het op de zandbak van een tienjarige. Grote bulten zand met kranen, modderpaadjes, afgesloten wegen en een hoop modder. Gisteravond was ik bij de Algemene Ledenvergadering van het Texels Ondernemers Platform. Aan het woord kwam Frank Spooren, de directeur van onze VVV. Hij sprak zijn zorgen uit over het algemene waarderingscijfer van onze gast dat voor het eerst 'onder de ondergrens van een acht is gezakt'. Dit cijfer heeft betrekking op alle factoren: accommodaties, restaurants, winkels, natuur, vermaak en ga zo maar verder. Het zou flauw zijn om dit af te schuiven op bouwwerkzaamheden, maar ik denk dat het zou helpen als we de werkzaamheden iets beter op elkaar afstemmen.

Tijdens De Waanzin van afgelopen weekend doorkruisten we het hele eiland en toen pas viel het mij op hoeveel werkzaamheden er tegelijkertijd gaande zijn, een korte opsomming. In Den Burg lijkt de Groeneplaats in staat van beleg, het Wezenland ligt al weken langer open dan gepland en naar de sportschool gaan is al een workout op zich, in Den Burg-oost is men druk bezig met De Tuunen en in aan de zuidkant is gestart met de nieuwe sporthal. We hebben het hier alleen over Den Burg he!? Als we even verder gaan. De werkzaamheden bij De Bol zijn zo goed als afgerond, maar het herstel is nog niet te zien. Over de volledige breedte wordt gewerkt aan de dijk, waarbij bij Ceres de werkzaamheden vanaf Den Helder te zien zijn. Op het midden van het eiland wordt druk gespeeld in Waalenburg met alle gevolgen van dien. Versmallingen op een met klei besmeurde Nieuwlanderweg en De Staart is afgesloten en in De Koog worden nieuwe villa's gerealiseerd op Om de Noord. Als u over de Pontweg rijdt, moet u ter hoogte van de Rozendijk eens richting De Dennen kijken. De bult met opgeslagen, vrijgekomen zand rijst inmiddels bijna boven de bomen uit. Over de bomen gesproken, binnen alle werkzaamheden is Staatsbosbeheer begonnen met de kap van 4.100 bomen. Ook daar geen rust voor de vakantieganger dus.

Het klinkt allemaal wat zuur, ik weet het. Iedereen die bezig is, heeft daar zijn of haar beweegredenen voor en het zal vast prachtig worden. Natuurlijk zijn niet alle werkzaamheden tegelijkertijd begonnen, maar alles loopt op Texel minstens drie maanden uit. Is het een idee om als gemeente, ondernemer, Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten in de toekomst een soort bouwplanning te maken? Die is er vast, maar ik denk ook dat de organisaties dat ding nooit inkijken. Texel is op dit moment vooral het eiland van 'het wordt hartstikke mooi hoor'. Prima, maar ik betrek een huis ook pas als het zo goed als af is. Niet als het dak en de voorzieningen nog ontbreken. Van zon, zee, strand en slippers, gaan we naar laarzen, overall en bouwhelm.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!