Logo texelsecourant.nl
Foto: Sytske Dijksen
Blogs

De grijze golf

  Column

De zomervakantie zit erop en dus denderde er een grijze golf op Texel af die het eiland in alle hevigheid getroffen heeft. Elektrische fietsen, rollators, sjokkende mensen en gevulde portemonnees. Ik vind het prachtig om te zien hoe de leeftijdsopbouw van de toerist binnen een week een jaar of veertig omhoog schiet. Net als de start van het hoogseizoen, is het echt een fase van het jaar.

Gisteren was ik naar Den Helder op en neer en bij terugkomst dacht ik even dat er een Tour de France-Memoriamwedstrijd werd gehouden. Er stond een compleet peloton, de racefietsen waren ingeruild voor elektrisch aangedreven stalen rossen. Een lust voor het oog. Iedereen stond op elkaar gedrukt, stel je voor dat je de boot mist. Voordringen doet deze groep echter amper, het is een beleefd volkje, die grijze golf. Je herkent ze naast de elektrische fiets aan de kleding. Je kunt er bijna mee kwartetten. "Mag ik van de grijze golf het gele stel met de groene fietshelm?" "Nee, mag ik van jou het stelletje in de blauwe Gaastra-jas met de rode broek?"

De 'Henk en Nel-Facebookpagina draait na een jaar afwezigheid weer op volle toeren en het is wel genieten geblazen. Is het kinderachtig? Jazeker. Is het neerbuigend? Welnee. Deze groep wordt echt gewaardeerd, want het is een beleefde groep, veroorzaakt geen overlast en geeft ook nog eens wat uit. Ze zeuren ook weinig. En als ze dat al doen, weten ze in zeventig procent van de gevallen toch niet hoe Facebook werkt, dus krijgen we het niet mee. Ik zou er niet aan moeten denken dat deze groep het hele jaar de overhand heeft, maar voor nu vind ik het wel even lekker. Het sluit op zich ook beter aan bij de demografie van Texel... Over vijf jaar loopt de helft van de Texelaars ook achter de rollator immers. 

Lange tijd heb ik gedacht dat dit de groep was die ook weinig alcohol consumeerde, maar dit blijkt een misvatting. Het tempo ligt niet meer zo hoog, maar de oude dieselmotoren tuffen rustig voort. Als de jongere garde inmiddels onderuitgezakt in comateuze toestand probeert het laatste fluitje weg te tikken, nipt de oudere nog een juttertje weg, terwijl het volgende biertje onderweg is. Ik heb dit zelf wel eens aan den lijve ondervonden, hetgeen de dag erop tot grote hilariteit leidde toen ik het stel weer tegenkwam. Hij in zijn rode jas met blauwe streep, zij in de blauwe jas met rode streep. Ja, voor sommige 'Henk en Nelletjes' is niets te gek. 

De oudere bezoeker heeft nog een voordeel: ze nemen geen kinderen mee. Nu heb ik in de regel niet iets tegen kinderen, maar als bekend wel als zij onderdeel zijn van het 'we-gaan-naar-de-Jumbo-gezinsuitje'. De gepensioneerde bezoeker heeft geen kinderen mee. Dan bewegen ze misschien niet zo snel, ze staan niet een kwartier bij de toetjes met het idee of het een attractie is. Bij de kassa zijn er natuurlijk wel weer minpuntjes: de kassabon wordt nauwkeurig nagekeken, de portemonnee moet nog worden gezocht en het liefst wordt gepast betaald. Als de ogen minder worden, duurt het wat langer om al die kleine muntjes te onderscheiden. Als je dan ook nog moet terugrekenen naar de gulden (x 2,20371), duurt het allemaal wat langer. En wat moet je met de spaarzegels en zijn er nog leuke aanbiedingen? Ben je eindelijk klaar, moeten al die ellendige boodschappen nog nauwkeurig ingepakt worden. Gooi ik alles klakkeloos in een tas of karretje - er nog net aan denkend dat de tomaten niet onderin moeten - bij de oudere garde lijkt het soms wel Tetris. Een enerverend schouwspel.

Even voor de duidelijkheid, ik respecteer de oudere medemens ten zeerste, maar een beetje lachen moet ook kunnen.... 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!