Logo texelsecourant.nl
Foto:
Blogs

Primitieve oerinstinct

  Column

Het oerinstinct van de mens komt snel bovendrijven als men vindt dat er onrecht is aangedaan. Texel had van de week een heuse winkeldief. Niet leuk, zeker niet voor de betrokken ondernemers. De reacties toen de beste man in de kraag was gevat, logen er niet om. Van de boot gooien, handen afhakken en terug laten zwemmen. Als je deze straffen zou combineren, wordt het nog moeilijk zwemmen ook. 

Ik snap de woede wel hoor. Dat een of andere tokkie de winkels leeg plundert, bovendien in het bijzijn van zijn kind... Het is geen jongensboek zullen we maar zeggen. Maar dit soort primitieve reacties maken de situatie er dan ook weer niet beter op. Het levert wel nieuwe toeristische mogelijkheden op. Vertier voor vier, vierendelen op de Jan Plezier. Waarbij winkeldieven door de paarden uit elkaar getrokken worden. Wellicht onder het genot van een lunch in De Slufter. Het schavot terug op de Groeneplaats. Kunnen we tijdens de wekelijkse zomermarkt laten zien welke doerak stout is geweest. Kunnen we hem voor het grotere toeristische gehalte bekogelen met schapenkeutels, bloembollen en haring.

Ook het HavenVIStijn kan een fris tintje krijgen. Het authentieke kielhalen, maar dan bij een kotter. Krijg je nog meer inzicht van de mogelijkheden van de visserij. Tot slot zie ik nog een nieuwe versie van het vierendelen in het verschiet liggen. Hij kan echter alleen worden uitgevoerd als er een dubbele dienst vaart. Men laat de schavuit midden in het Marsdiep te water -uiteraard met een ferme zwaai overboord - met één touw van zijn benen naar de Wagemaker en één touw rond zijn armen naar de Texelstroom. Aangezien deze in tegengestelde richting varen is het effect re raden.  

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb geen medelijden met de man en ben blij dat hij gepakt is. Ook het veel geroepen 'eilandverbod' vind ik nog wel geestig, al snapt iedereen dat dit natuurlijk niet haalbaar is. Mensen lijken het wel eens te vergeten, maar Texel is in de wet niet anders dan laten we zeggen Lutjebroek, Sappemeer of Wieringerwerf. Het is gewoon een onderdeel van Nederland, waar ook dezelfde dingen gebeuren. Ook hier heb je wel eens een onverlaat die denkt dat hij of zij niet hoeft te betalen. Ik vind de reacties 'Oh, toch niet ook al op Texel' wanneer er iets gebeurt altijd hilarisch. 

Zelf ben ik er niet voor om de man zijn handen af te hakken en van de boot gooien lijkt me ook niet het meest verstandige plan. Om huftergedrag nou te bestraffen met de dood lijkt mij wat ver gaan. Als we dan per se echte Texelse straffen willen, zijn er toch opties zat. Laat hem verplicht het eiland over toeren met de Texelhopper. Als ik de reacties deze week zo zag, is dat een lot dat erger is dan vierendelen. Laat hem een dag parkeerwachter spelen, ook zo'n klus waarmee je erg geliefd wordt. Laat hem de visserij uitleggen dat het verbod op de puls een goed idee is of laat hem een lezing geven aan de boeren over het belang van creëren van nieuwe natuur. Bij al deze opties denk ik dat hij het ook wel uit zijn hoofd laat om ooit weer iets te stelen op Texel en het is minder bloederig. We zouden het natuurlijk gewoon ook over kunnen laten aan de politie...

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!