Logo texelsecourant.nl
Drukte op het strand
Drukte op het strand (Foto: Archief Texelse Courant)
Blogs

Vakantievreugd...

  Column

"Kraanwater in restaurants: moet het gratis zijn of niet?" Het was een stelling die NH Nieuws maar eens op tafel gooide. Het toeristenseizoen is volop bezig en ook op Texel zijn dit soort discussies geen zeldzaamheidjes. We willen allemaal zo goedkoop mogelijk op vakantie, met maatwerk en een aparte kamer voor de hond. Onze trouwe viervoeter moet ook tot rust komen immers. Die laatste opmerking is niet zo absurd als het lijkt, lees rustig verder. 

Natuurlijk hoeft water niet gratis te zijn, laten we even reëel zijn. In een restaurant zijn mensen aan het werk en nou zal het u verbazen, dat is geen vrijwilligerswerk. Daarnaast wordt er muziek gedraaid - en dus stroom gebruikt - gekookt - dus elektriciteit gebruikt en het water moet bovendien ook door de ondernemer betaald worden. Nou heb ik nog een geheim: een restaurant of een kroeg is eigenlijk een soort winkel. Dat is dus geen non-profitorganisatie, maar een zaak die graag ook een boterham wil verdienen, zodat hij en zijn personeel net als u ook een keer op vakantie kunnen. Gekkigheid, of niet! Dat doet ook maar. Het is dan natuurlijk ook eigenlijk niet meer dan normaal dat u uw water gewoon betaalt. Het is een consumptie. En ik weet zeker dat negentig procent van de horeca-eigenaren heus het glas water niet rekent als u dat vraagt omdat u uw medicijnen moet innemen. Bovendien wordt er al vaak een glas of karaf water geleverd bij uw glas wijn. Dat is een extraatje, vergelijkbaar met een spaaractie in de winkel eigenlijk. 

De meeste toeristen snappen dit gewoon hoor, gelukkig wel. Toch is de zomer de tijd van meest bizarre zeiksnorverhalen. Als je een klacht hebt, spui je die immers op sociale media. Stel je voor dat je het gewoon onderling regelt. Een vriend van mij heeft een Bed and Breakfast, doet hij al jaren. Deze zomer knapte hij de kamers helemaal op. Mooi geworden. Deze week vertrokken er bij hem toch ontevreden klanten voortijdig. Ik noem het bewust geen gasten, die gedragen zich anders. De hond had het niet naar zijn zin. DE HOND HAD HET NIET NAAR ZIJN ZIN!? DIE HOND MOET ZICH NIET ZO AANSTELLEN! Ik heb de logiesverstrekker wel gezegd dat ik het ook wel zuunig van hem vond dat hij geen hondenfluisteraar in het pakket had zitten. Ik hoop dat Fikkie thuis een beetje bedaard is en niet nog steeds zit te mokken in een hoekje. Hij had een punt hoor, de b&b-eigenaar had niet eens een wokpan. Ridicuul, ik weet het.

Ook het rijgedrag van - met name Texelaars - was weer een ergernisje op zich. Die halen je zo maar in als je met zestig over de Pontweg keuvelt. Je zou toch denken dat ze daar met paard en wagen over een zandpad rijden, terwijl die boertjes het stof van hun overall kloppen. Weg romantisch beeld, die rijden gewoon met honderd over een asfaltweg in moderne auto's. Kan niet de bedoeling zijn. Men komt op Texel voor de rust, als die bewoners zich dan net zo gaan gedragen als mensen in de echte wereld, schiet het natuurlijk niet op. In de supermarkt herken je de Texelaar ook al tussen de hordes toeristen. In plaats van dat ze zo genieten van dit gezinsuitje, schijnen ze zo snel mogelijk naar huis te willen. Wat een gehaast, het is toch vakantie? En ik weet dat men al bijna is vergeten wat regen is, maar stel dat het weer komt: dit betekent niet dat alle toeristische boottochtjes met korting worden aangeboden of dat de campingplaatsen goedkoper zijn. Het mooie weer krijgt u er gratis bij, dat is een extraatje dat geleverd wordt zolang de voorraad strekt. 

De discussies op sociale media - met vaak 'Texel is mijn eiland want...' als brandhaard van de ontsporende discussies - zijn om te smullen. Het mooie is dat het stookverbod ondanks de droogte niet online geldt. Af en toe gooi je dus rustig wat olie op het vuur om vervolgens rustig achterover te leunen. Heel kinderachtig, ik weet het. Maar het is een activiteit die heel ontspannend werkt. Het is eigenlijk te vergelijken met het bezoek aan de supermarkt van een ander. Ik smul daarvan. Nog goedkoop ook. En de meeste toeristen, ik denk zelfs wel 95 procent, snapt wel dat er hier nog mensen wonen en dat je niet de regels bepaalt omdat 'de Texelaar van het toerisme leeft'. Ik wens die grote groep een erg prettig verblijf op dit mooie eiland. En vindt u water in het restaurant te duur? Ga lekker naar het strand en neem uw eigen water mee. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De burgemeester krijgt mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen woonoverlast op Texel.Reageren!