Logo texelsecourant.nl
Foto: Google
Blogs

Niet meer, niet minder, maar beter!

  Column

In de laatste editie van TipTexel vroegen wij de lezer wat zij er van zouden vinden als er op heel Texel een snelheidsbeperking zou komen van 60 kilometer per uur. De uitslagen volgen in de krant van vanmiddag, maar ik zal u deze uitslag vast geven: men was niet enthousiast.

De hoofdredacteur merkte hier enigszins cynisch op: "Je kunt al bijna nergens meer harder dan zestig." Hij kwam net terug van een dagreis naar De Cocksdorp. Het was niet bedoeld als dagreis, maar als je de fout maakt om niet de Hoofdweg te nemen, ben je zo tien tot twintig minuten langer onderweg. We moeten veugeltjes kieken, schaapjes tellen, caravans knuffelen en als het even kan ook nog even kijken hoe het gras groeit. De gratis activiteiten zijn razend populair. 

Ik zeg bewust gratis. Van de week was er op sociale media alweer een discussie dat Texel 'veeeeeeeeeel' te duur werd. De boot werd duurder, de supermarkt is te duur en Ameland was veel voordeliger, dat was een beetje de strekking. Ik heb maar even gekeken en de overtocht naar Ameland is een stuk duurder (logisch, is ook een stuk verder varen), de supermarkten hanteren dezelfde prijzen als aan de overkant (campingwinkels heb ik niet naar gekeken) en de TESO hanteert ook al jaren dezelfde goedkope tarieven. Ik heb niet het idee dat het allemaal veel duurder wordt, al zijn accommodaties wel aan de prijs. Ik snap dat het voor een gezin niet makkelijk is om eventjes op vakantie te gaan. 

Gezien de drukte prijst Texel zich nog altijd niet uit de markt. Het is drukker dan ooit tevoren en Frank Spooren benoemde onlangs al dat Texel wellicht een kwaliteitsslag nodig had, omdat de algemene waardering van de accommodaties daalt (dit soort cijfers zijn te vinden op www.kadotexel.nl, een aanrader). Ik ben het wel met hem eens. Een vriend van mij stuurde mij alvast de volgende slogan op: "Niet meer, niet minder, maar beter." Ik denk dat dit een heel gezonde instelling is. Er hoeven echt niet meer toeristen bij en het is zelfs niet erg als er ietsje minder komen. Als we nou een deel van de 'een kopje koffie is ook wel een dagje-uit-toeristen' een beetje naar Friesland sturen, is het hier weer makkelijker om de restaurants vol te houden. Nu is het in april al niet meer mogelijk om na het werk nog boodschappen te doen, want dan zijn de winkels al leeggeplunderd. Dit zorgt overigens ook voor voordelen. Niet twijfelen wat je gaat eten, het resterende aanbod in de supermarkt bepaalt het menu. "Ieder nadeel heeft z'n voordeel", zou Johan Cruijff gezegd hebben. Als ik op vakantie ga, is de kans miniem dat ik zelf kook. Of we moeten een barbecue koken noemen. Aan de andere kant heb ik geen complete Von Trapp-familie bij me of een complete roedel wolven, zoals vandaag de dag de mode is. Mijn uitgavepatroon is dus anders. 

Ik denk dat we naar de toekomst moeten kijken naar hoe we de kwaliteit in de breedte kunnen verbeteren en het aanbod veelzijdiger kunnen maken. Het wordt steeds lastiger een camping te vinden, terwijl dit weer hartstikke in schijnt te zijn. Dat gaat echt hard, om de jongeren even duidelijk te maken wat ik bedoel. Nu weet ik dat kamperen ook kan betekenen dat je in een met tentdoek bekleedde villa kunt zitten tegenwoordig, maar juist gewoon kamperen is weer in. Een kwaliteitsslag betekent dus niet dat je geen gewone camping meer mag hebben. Maar een goed onderhouden camping, met gastvrij personeel en schone toiletgebouwen (en natuurlijk Wifi) is toch ook een kwaliteitsslag. Texel moet geen resort worden voor rijke mensen, maar er zijn best wat restaurants en winkels waarvan we zouden kunnen vaststellen dat ze niets toevoegen. De markt is nou zo verziekt dat je nog bijna rendabel blijft als je rattengif verkoopt. "Ze komen toch wel." Persoonlijke aandacht moet de leidraad blijven en het moet ook energie geven. Neem nou deze recensie die ik tegenkwam over - in dit geval - De Lindeboom. Daar word je toch vrolijk van.

De concurrentie loert en geniet van teksten als 'handjes tekort' en 'Texel wordt te duur'. Laten we innovatief zijn zoals we altijd geweest zijn en vooruitlopen op de zaken. Niet meer, niet minder, maar beter!

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ben blij dat Texelpop terugkeert.Reageren!