Logo texelsecourant.nl
Texelaars in Den Haag in januari 1976.
Texelaars in Den Haag in januari 1976.
Blogs

Wat is er gebeurd met de Texelse strijdvaardigheid?

  Column

Het was onrustig deze week. Connexxion maakte bekend een deel van de haltes te schrappen en Den Burg leek het grote slachtoffer te worden. Veel inwoners van onze 'residentie' zijn boos en terecht. Maar een groot deel van de bewoners is als vanouds boos op de gemeente. Is dat terecht?

In mijn ogen niet. Zoals wel vaker lag deze beslissing namelijk helemaal niet in het gemeentehuis, maar bij de provincie. Het enige dat de gemeente kan doen is bedelen om andere oplossingen. Volgens de Raadinformatiebrief die gisteren verscheen, wordt er gepraat over alternatieven. Als de PvdA haar zin krijgt, worden er dan haltes geschrapt in De Koog. Als dit plan er doorheen komt, heb je als Koger dus wat om boos over te zijn op de gemeente. Het zou de zoveelste beslissing zijn die in het voordeel van Den Burg uitvalt namelijk.

Ik snap het als mensen boos zijn op de gemeente over bepaalde zaken en ik heb totaal geen medelijden wanneer mensen gezellig de gemeente bashen, maar het moet wel terecht zijn. Nog een paar punten waar de gemeente recent de schuld van kreeg; van het verdwijnen van Ceres, het gebrek aan nieuwbouwwoningen en een mogelijke status van Nationaal Park op heel Texel. Bij al deze zaken kunnen ons college en de gemeenteraad hun best doen om te sturen in Haarlem of Heerhugowaard, maar de beslissing ligt uiteindelijk daar. Texel kan een wensenlijstje aangeven, maar ook niet meer dan dat. 

Natuurlijk is het ridicuul dat Den Burg straks slechts één halte over zou houden. Maar de exacte indeling van de haltes is nog niet bekend, dus er is hoop. Dat betekent niet dat men er niet scherp bovenop moet blijven zitten. Hoe zit het bijvoorbeeld met het balletje dat al eens door een wethouder werd opgegooid om de halte van de Elemert te verplaatsen naar de Emmalaan. Stel dat beide plannen doorgang vinden, heb je dus één halte in Den Burg aan de uiterste rand van het dorp. Wanneer dat gebeurt, heeft men een goede reden om boos te worden op de gemeente.

Maar de Texelaar mag de hand ook wel eens in eigen boezem steken. Toen Ceres dreigde te verdwijnen, volgde een oproep om massaal naar Heerhugowaard (hoogheemraadschap) te trekken om aanwezig zijn bij de vergadering waar het lot van Ceres werd bezegeld. Er zaten drie man en een paardenkop. "Ik moest werken", "Ik zou de laatste boot terug niet halen" en "Ze luisteren toch niet" waren zo een aantal excuses. Wat is er gebeurd met de Texelse strijdvaardigheid? Texelaars die in 1976 massaal naar Den Haag trokken in verband met de hoognodige dijkverzwaring, of de meer dan duizend Texelaars die in 2008 de zee ingingen om de TESO te steunen met "Wij laten TESO niet zinken".

Zijn we murw gebeukt door Den Haag, Haarlem en Heerhugowaard of hebben we het te druk? Roepen we dat de provinciale bemoeienis niet te groot moet worden, maar klagen we liever gewoon bij de gemeente? De gemeente doet veel - zowel goed als verkeerd, maar we moeten hun rol niet overschatten. Als het echt belangrijk wordt, liggen de bevoegdheden elders. Ik snap dat het makkelijk is om te schreeuwen via Facebook of Twitter en daar doe ik zelf geregeld aan mee. Maar ik denk niet dat ze in Haarlem of Den Haag nog de moeite nemen om dat te lezen. Als je wat wilt moet je herrie maken, het liefst voor de deur!

Maar wie echt invloed bij de provincie wil hebben, moet zich binnen de deuren van het provinciehuis begeven. Woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten van Noord-Holland. Momenteel zit er geen enkele Texelaar in het provinciebestuur. Wie pakt de handschoen op?

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ben blij dat Texelpop terugkeert.



Reageren!