Logo texelsecourant.nl


Blogs

We drinken er één op de Koning of zo...

  Column

Toen ik vanmorgen naar het werk liep, was het al gezellig in Den Burg. De vrijmarkt leek me drukker dan vorig jaar. Ondanks dat ik niet speciaal iets heb met Koningsdag, ben ik altijd in voor een feestje.

Koningsdag, een goed excuus voor driekwart van Nederland om zich lekker vol te laten lopen met een gek hoedje op. Gisteren bracht NH Nieuws de stemming er al lekker in. "In de ogen van sommigen is Koningsdag meer een zuipfeest dan een vrolijke feestdag geworden.. Wat denk jij?" De stelling die zij er aan koppelden was "Is Koningsdag een goede feestdag?" Er ontstonden direct discussies tussen voorstanders. De tegenstanders waren er volgens mij niet eens. De enige die kritiek leek te krijgen, was NH nieuws voor het zelfs maar durven opperen van deze stelling. Ja, Koningsdag is een zuipfeest. Maar volgens mij is dat juist onderdeel van de traditie.

Nederland lijkt steeds banger voor verandering en bedreiging van de eigen cultuur. Ik ben er na 33 jaar nog steeds niet achter wat onze cultuur is. Is onze cultuur met een bord stamppot op schoot voor de televisie, zondagavond om 19:00 uur? Is onze traditie om een handelsland te zijn of is onze traditie tolerantie? Als dat laatste onze cultuur is, staat onze cultuur zeker onder druk. Als iets onze cultuur is, is het wel gek verkleed als een stelletje vrolijke holbewoners rond te paraderen. Als er geen aanleiding is, vinden we die wel. Het heeft er toe geleid dat de roerige Ierse 'Oranjemars' ook een vrolijke variant heeft wanneer Nederland naar WK's of EK's mag.. Je weet wel, die voetbaltoernooien waar we vroeger wel eens aan deelnamen. Zelf was ik onderdeel van een dergelijke optocht tijdens het EK in Polen en Oekraïne. Nederland bakte er toen niets van, maar met duizenden supporters trokken we door Charkov al schreeuwen "Charkov is van ons olé, olé"... Dat de bevolking dat niet verstond en dat Charkov van iedereen was, behalve van ons maakte helemaal niets uit.

Ik ben een groot voorstander van de rarepakjestraditie. Met plaatsvervangende schaamte kijk ik naar volwassen mannen die met het kind aan de hand rondlopen met neptieten in een rokje. Of het nou Koningsdag, Carnaval, of lokaler Tropical of Ouwe Sunderklaas is, Nederland houdt van rare verkleedfeestjes. En waarom ook niet? En dat dit gepaard gaat met heel veel drank, lijkt mij geen enkel probleem. Ik verwacht dat ik aan het einde van middag ook voor de helft uit bier besta. Zolang je niets vernielt of mensen lastig valt, is er volgens mij niet zoveel aan de hand. Van de week las ik van iemand die erg last had van Koningsdag. "Al die herrie, ik heb er niet om gevraagd." Ieder zijn mening, maar gun een mens ook zijn of haar feestje. Ga lekker wandelen in de Slufter als je geen zin hebt in feestgedruis. 

Ik wens iedereen een zeer vrolijke Koningsdag en zorg dat je niet uitdroogt. Ik ga even kijken in De Koog bij de versierde fietsen en zal dan op zoek gaan naar een klein biertje... of twintig... Ja, ik geloof best dat er mensen kunnen zijn die het heel gezellig kunnen hebben zonder drank. Goed van jullie. Proost!

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ben blij dat Texelpop terugkeert.Reageren!