Logo texelsecourant.nl
Deze satire van Sytske Dijksen sluit wel mooi aan op het stuk. Voor de betweters, zij weet dat het VAN Texel is... Onderdeel van de ansichtkaartgrap.
Deze satire van Sytske Dijksen sluit wel mooi aan op het stuk. Voor de betweters, zij weet dat het VAN Texel is... Onderdeel van de ansichtkaartgrap. (Foto: Sytske Dijksen)
Blogs

Ontgroening niet te stoppen

  Column

Ontgroening heb je alle soorten en maten. Deze week kwam in het in alle gradaties voorbij. Het werd bij mij een beetje de term van de week. Milieu, demografie, kapwoede... Ontgroening is overal.

Van de week werd mij verteld dat we veel meer stemmers hebben, ondanks dat we evenveel bewoners op ons eiland hebben. Texel vergrijst, of ontgroent nog harder dan ik dacht. Een zorgelijke situatie. Maar zoals iedere dreiging, zorgt ook dit voor uitdagingen en kansen. Het is aan ons allemaal op dit eiland om te laten zien, dat we ondanks de ontgroening niet opgeven. Niet zeuren op de politiek, maar samen zoeken naar oplossingen om het eiland leefbaar te houden.

Ontgroenen in de meest letterlijke zin van het woord hebben we de afgelopen weken kunnen zien op het eiland. Bomen aan de Marsweg werden van kappen gered, op andere plaatsen verging het onze bomen een stuk minder. Een gemiddelde houtleverancier uit het regenwoud zou zelfs gezegd hebben dat het wel wat minder had gekund wanneer hij over de Emmalaan reed. Alsof een tornado alles uit de grond getrokken heeft. De storm heeft op diverse plaatsen op het eiland gewoed. 

Drukte over ontgroening was er deze week ook in de raad. Het plan om verharding in het park aan te brengen, leidde tot de nodige onrust. Sommige politici leken al een park te zien herrijzen dat net zo groen blijft als de Ontgroeneplaats. Geen paniek mensen, er komt betegeling op bepaalde plaatsen, zodat er bij KLEINE evenementen geen complete modderpoel ontstaat. De groenheid van het park wordt gewaarborgd. 

Dan zijn er nog de jonge bestuurders, waar ik zelf ook deel van uitmaak. We zijn nog amper begonnen of er kloppen jongeren aan de deur van de gemeenteraad die nog niet geboren waren toen ik voor het eerst stomdronken bij moeders thuiskwam. Van hen hoop ik van harte dat ze zich melden en met ons meedenken. We hebben ze ook nodig, want voor hen zijn wij alweer een beetje de oude bestuurder. Het kan verkeren. Het mooie aan deze groep is, dat er geen politiek belang is en dat iedereen mag meedenken. Ik moet er niet aan denken dat ik op mijn vijftigste nog in een groep zit die zich jonge bestuurders noemt. Overigens wil ik daar mensen boven de veertig niet mee uitsluiten. Ik ken mensen van twintig die vijftig lijken en andersom. 

Tot slot was het weer ruzie tussen groene en minder groene vrienden. Reden? De gemeente durfde zomaar een stuk aan te nemen dat de weidevogelstand moet verbeteren. Daar hebben we toch jaren om gevraagd? Ja, maar het is niet de bedoeling dat roofvogels, ratten en verwilderde katten daar de dupe van worden. Dit kan natuurlijk niet. Tenzij iemand een manier vindt waarop deze dieren gezellig naast elkaar gaan zitten, is er altijd iemand het haasje. Ik heb één oplossing bedacht: We hebben teveel zeehonden die niet meer opgevangen mogen worden. Als we die nou van het Wad halen en tussen de weidevogels in de wei leggen, hebben we een leuke attractie en ze schrikken de roofvogels vast af. Denk een beetje out of the box. Dat houdt je jong en dat komt de ontgroening weer ten goede. 

We ontgroenen ons wat af... Mocht de de oplossing niet komen, hebben we altijd nog het groen in onze vlag.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!