Logo texelsecourant.nl


Blogs

Campagnes om van te smullen

  Column

Het komt snel dichterbij. Nog anderhalve week en dan weten we wie ons eiland de komende vier jaar mag gaan leiden. Tot die tijd is het nog volop campagnetijd. Ik geniet daar wel van.

In tegenstelling tot de grotemensenverkiezingen van de Tweede Kamer gaat het er lokaal wat gemoedelijker aan toe. Geen moddergooien, maar vooral het richten op eigen kracht. Dat betekent niet dat er helemaal geen sneren naar elkaar uit worden gedeeld. Zo schreef het CDA deze week: "Is het u ook al opgevallen dat CDA Texel geen campagneborden plaatst op ons mooie eiland? Dit doen wij bewust omdat het landschap ons aan het hart gaat, wij zullen het Texelse landschap dus niet ontwrichten met campagne borden." Dit is niet minder dan een sneer richting bijvoorbeeld Texels Belang, een partij die zich sterk maakt voor behoud van het landschap en nu toch zo ongeveer op iedere kilometer een bord in het weiland heeft staan.

Het is interessant om te volgen hoe de partijen campagne voeren. Gisteren zag ik bij het programma 'Beste kijkers' mislukte filmpjes uit den lande. Het geluid was slecht of de filmpjes werden verstoord door voorbij rijdende auto's. Dat doen ze op Texel dan alvast een stuk beter. Een topper daarbij vond ik het filmpje van Elias Marseille van GroenLinks. Voordat er nu gezeur komt dat dit niet journalistiek verantwoord is. Het gaat mij om de manier waarop hij het filmpje opzet. Hij snapt hoe campagne werkt: er zit zelfspot in, hij strooit op een niet vervelende manier met clichés en het knalt. Dat het inhoudelijk niet veel voorstelt, maakt voor de meeste kiezers niet uit denk ik. Campagne gaat lang niet altijd over de inhoud.

Het gaat er bij campagne natuurlijk om dat je zichtbaar bent. De posters van Alternatief kon ik niet helemaal plaatsen. Hun belangrijkste punt is blijkbaar 'De Texelaar'. Ik mag hopen dat dit voor alle partijen geldt, anders had je beter ergens anders aan de verkiezingen kunnen meedoen. De website die genoemd wordt - alternatief.org - is bovendien niet actief. Aan de andere kant is de poster mij blijkbaar wel opgevallen. Texels Belang kwam wat laat op gang en had van de week het verkiezingsprogramma nog niet online staan. De partij van fractievoorzitter Edo Kooiman komt echter langzaam maar zeker op stoom. Op Facebook worden de kandidaten voorgesteld en het programma is inmiddels ook bekend.

D66 laat zich iedere maandag actief zien op de Groeneplaats en de VVD en de PvdA zijn online flink bezig. VVD gooit het over de persoonlijke boeg met introducties van de kandidaten, terwijl de PvdA het meer op de inhoud van het programma gooit. Het is een interessante afweging, want stemt de kiezer op inhoud of op diegene die hij wel mag. Ik denk dat het een mix van beiden is. Van Texel 2010 heb ik nog niet veel gezien, behalve bijvoorbeeld een verdwaald campagnebord in de tuin van bijvoorbeeld mevrouw Hin aan de Elemert. Van Eiland Belang zie ik alleen één en ander op Facebook voorbij komen. Ik kijk net nog even en het laatste campagnepunt dat wordt aangedragen is strenger optreden tegen drugsgebruik en ik citeer: "Met name controle op drugshandel, overmatig drankgebruik, en verslaving, het toeslaan van Loverboys waarbij Texelse minderjarigen tot prostitutie gedwongen worden, zijn jarenlang ver ondermaats geweest." Ik wil niets bagatelliseren, maar een groots loverboy-circuit lijkt mij toch wat overdreven. Misschien dat Jan Aris Eelman andere informatie heeft dan ik, ik zie het graag tegemoet. 

Komende dinsdag in de Texelse Courant ruim vijftig stellingen met de antwoorden van de partijen. Hierin krijg je een vluchtig overzicht van de partijstandpunten. Dit is natuurlijk niet zaligmakend, aangezien men bij dit soort stellingen weinig tot geen nuance kan aanbrengen. Het is maar een indicatie. Hierna volgt nog een verkiezingskrant van de gemeente en volgende week vrijdag is er vanaf half 8 een groot verkiezingsdebat in Question Plaza. Ondanks dat ik bang ben dat het weer precies dezelfde gezichten als altijd zijn, hoop ik dat ook andere mensen eens een gokje wagen. Gaat het u niet om de politiek, dan is het ook gewoon gezellig. 

Weet u al wat u gaat stemmen? Ik ben er uit en maak al schaduwlijstjes over de zetelverdeling. Ik schat hierbij - en dit is geen hogere wiskunde - dat de VVD, Texels Belang en de PvdA de grootsten zullen worden. Aan de andere kant zijn er weinig mensen die vaker mis zitten bij dit soort lijstjes, dan ik. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!