Logo texelsecourant.nl
Foto: Google
Blogs

Den Helder heeft gelijk

  Column

"Den Helder moet blij zijn dat ze over de dijk naar Texel mogen kijken", "Hebben ze weer een melkkoe gevonden, straks moeten we ook nog eilandbelasting betalen?", "Duw Den Helder gewoon in zee." Zo maar een aantal reacties na de uitspraak van lijsttrekker Pieter Kos van Stadspartij Den Helder dat als er geen oplossing komt voor de verkeersopstoppingen in Den Helder, er desnoods maar tol betaald moet worden door mensen die naar Texel gaan.

Af en toe moet je de knuppel in het hoenderhok gooien en dat is alles wat Kos in dit geval deed volgens mij. Hij kreeg de wind van voren, want wie dacht deze meneer eigenlijk wel wie hij was. En Den Helder is "toch al een lelijke stad". Wat dit argument ermee te maken heeft, weet ik niet. Het kwam meerdere keren naar voren. Ik snap de mensen in Den Helder wel. Zeker in de zomermaanden staat de stad hartstikke vast en ze hebben er alleen maar overlast van. Ik heb nog nooit iemand gehoord die even gaat winkelen in Den Helder op weg naar Texel. Zeker de toerist niet. Hoe heel veel mensen doen of de verkeerschaos vooral - en bij velen alleen - het probleem van Den Helder is, verbaast mij.

Kos benadrukte dat er gezamenlijk gekeken moest worden naar een oplossing. Tegen NH Nieuws zei hij het volgende: We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt en hebben gesproken met alle partijen: Texel, TESO, Rijkswaterstaat, de Provincie. Wij blijven oplossingen aandragen, maar wel met de verwachting dat we met elkaar een financiële oplossing vinden. Daar moet de rest echt een stapje harder voor lopen. Als partners op een gegeven moment onvoldoende reageren wordt het tijd voor hardere maatregelen. Desnoods dan maar tol heffen op de weg naar Texel. Dit kan zo niet voortduren." Daar zegt de beste man toch niets vreemds? Daar heeft hij toch volkomen gelijk in? Burgemeester Michiel Uitdehaag zei hierover in zijn nieuwjaarsreceptie bijvoorbeeld ook al: "Regionale samenwerking is noodzakelijk om de leefbaarheid, de beschikbaarheid van personeel en de bereikbaarheid van Texel te garanderen."

Texelaars zijn best aardig in samenwerken, maar vooral als het binnen de eilandgrenzen blijft. Meer dan eens is mij opgevallen dat Texel namelijk helemaal niet zo'n populaire partner is wanneer het gaat om samenwerking in de regio. We gaan voor het gemak even terug naar juni 2015: "Aan de overkant is intensievere samenwerking in een Noordkopraad niet echt een gevoelig punt, maar op Texel ligt dat anders. De pijn zit bij meerdere politieke partijen vooral in het vooruitzicht dat op termijn niet alles meer vrijblijvend is." Marian Merkelbach - wethouder tussen 2006 en 2010 - deed ooit de uitspraak: "Texel is de lovebaby van de provincie, maar zeker niet van de regio."

Bij samenwerking moet je concessies doen, dat is nou eenmaal zo. Als wij Den Helder zo belasten - Michel Gregoire van TOP benoemde al dat de huizenmarkt in Den Helder onze drukte op de woningmarkt al voelt - moeten we ook meedenken aan oplossingen. Dan is Texel niet alleen schuldig natuurlijk. We noteren 30 januari 2015: "Wethouder Pieter Kos van Den Helder - waar kennen we die man van - zei dat een verplaatsing van de veerhaven in Den Helder zeker niet van tafel is, maar op het moment niet haalbaar wordt geacht en daarom niet in de plannen voor de komende jaren is opgenomen. In de plannen wordt wel voorgesteld om vrachtverkeer via een nieuwe route over defensieterrein naar de haven te laten rijden, zodat de Helderse binnenstad wordt ontlast. Verkeer van en naar de boot blijft op de oude manier rijden."

Een verplaatsing van de veerhaven zit er dus voorlopig nog niet in en daarmee blijft verkeer van en naar de boot door de Helderse binnenstad rijden. Maar ik hoop dat er vooral goed samengewerkt wordt. Want ik denk dat de gemiddelde bewoner van Den Helder wel een beetje klaar is met die uit de kluiten gewassen zandplaat die vooral voor overlast zorgt. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!