Logo texelsecourant.nl
Foto: aangleverd.
Blogs

De knuffelkreeft is heengegaan

  Column

Nou! Het was me het weekje wel! Denk je lekker het nieuwe jaar te beginnen, stort de wereld zo maar in! 'Louis de Lobster' is niet meer. De ouwe rakker had de dood in de ogen gekeken, maar ontsnapte aan het kerstdiner. Deze week zakte de grond hem alsnog onder de voeten weg. Bij het Dolfinarium hangt de vlag nog halfstok, een stille tocht ligt op de loer en een standbeeld op de Groeneplaats kan niet lang duren! 

In een week dat de gemeente zonder bericht de parkeertarieven verandert, de oude boot definitief verdwijnt en een politieke partij oproept om nieuwe woningen alleen te willen verhuren aan het eigen volk, houd je er rekening mee dat je het landelijke nieuws haalt. Ik had niet verwacht dat een hoogbejaarde 'kerstkreeft' hiervoor de aanleiding zou zijn. Maar jawel hoor, De Telegraaf, Nu.nl en zelfs de NOS besteedden aandacht aan het 'overlijden' - vroeger ging zo'n dier gewoon dood - van het beestje dat we achteraf gezien gewoon beter op hadden kunnen eten. Mijn collega Jeroen en ik zaten de commotie hoofdschuddend te volgen.

Onze Louis - het enige Texelse eraan is dat hij van de pan werd gered door een oud-Texelaar en dat de autopsie op Texel plaatsvindt - was natuurlijk niet zomaar een kreeft. Met zijn tachtig jaar en acht kilo was het een flinke jongen. Als je bedenkt dat een gemiddelde kreeft 500 gram weegt, moet je een best bord hebben om Louis op te dienen. Hij was meer een familiegerecht. Maar goed, hij werd gered van de pan. Waarschijnlijk konden ze geen pan vinden waar Louis in paste. Zo'n kreeft stop je niet even in de waterkoker immers.  Maar hij is niet meer... Zijn bevrijding werd namelijk zijn dood. Hij verhuisde naar het Dolfinarium en kreeg een stortvloed aan media-aandacht over zich heen. Volgens het Dolfinarium is de kreeft mogelijk overleden, omdat alle veranderingen hem te veel werden. Verandering van spijs doet eten, gaat niet altijd op blijkbaar.

"Ondanks dat Louis nog niet lang bij ons was, zullen we hem zeker gaan missen", citeerde Omroep Gelderland het Dolfinarium deze week. Wij wensen de medewerkers van het Dolfinarium, de vrienden van Louis en alle kreeften in het algemeen heel veel sterkte in deze periode. De andere mensen - die doorhebben dat de wereld gek aan het worden is - wens ik evengoed sterkte. Gaat ie ff!?

Ik ben echt een dierenvriend, die ondertussen prima van een stuk vlees of vis houdt overigens. Maar laten we niet emotioneel gaan doen over een dode kreeft van tachtig jaar! Tenzij deze groep nou op zijn minste foto's stuurt waarbij ze knuffelen met een kreeft! Zullen we gewoon even normaal doen? Maar om respectvol te blijven - over de doden niets dan goed immers - het stoffelijk overschot van Louis wordt overgebracht naar het NIOZ. Hij stelt zijn lichaam ter beschikking aan de wetenschap. Het NIOZ gaat het dier verder onderzoeken. De doodsoorzaak lijkt mij wel bekend: ouderdom. Mensen die afscheid willen nemen kunnen het condoleanceregister tekenen bij het NIOZ. We zullen je nooit vergeten. Net als de potvissen die de geest gaven - vandaag precies twee jaar geleden.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!