Logo texelsecourant.nl
Foto: Ingmar de Boer
Blogs

De stoelendans is begonnen

  Column

In een eerdere blog sprak ik de hoop uit dat er een einde zou komen aan de versplintering in de Texelse politiek. Deze week werd echter bekend dat er twee partijen meer mee doen op 21 maart dan vier jaar geleden. Geen beste ontwikkeling in mijn ogen, maar wellicht ook één die zichzelf weer oplost.

Naast Eiland Belang - de partij die zich aandiende na de afsplitsing van Jan-Aris Eelman van Texels Belang - kreeg die deze week onverwacht navolging van Nico Erwich. Hij splitst zich met de verkiezingen af van Texel 2010 en neemt in maart deel met 'Alternatief', een partij die zelfs uitermate geschikt is voor vrouwen. Wat zal Aletta Jacobs trots geweest zijn. 

Eindconclusie is dat we straks met vijf lokale partijen zitten, waarvan ik momenteel nog niet kan uitleggen wat het grote verschil tussen de partijen is. Nog niet alle verkiezingsprogramma's zijn bekend, het kan dus nog komen. Maar hoe weet de gemiddelde burger nog wie hij straks moet zitten. We hebben straks dus Texels Belang, Eiland Belang, Texel 2010, Sterk Texel en Alternatief. De lokale partijen hebben concurrentie van GroenLinks (waar ze het nu al onderling niet eens konden worden), D66, PvdA en VVD en CDA. Tien partijen voor vijftien zetels. Dat wordt dringen... of opruimen. 

De versplintering kan er namelijk ook toe leiden dat we straks een stuk minder partijen overhouden. Sterk Texel had de vorige keer al een restzetel nodig om een stoel in de raadszaal te bemachtigen en krijgt het nog lastiger. Het zou mij niet verbazen als van de vijf lokale partijen er slechts twee overblijven. Texels Belang heeft een grote achterban en zal dus wel blijven, voor de rest wordt het knokken om iedere millimeter. Vergeten de partijen af en toe niet dat politiek ook samenwerken betekent? Er is nooit een programma waar je je honderd procent in kunt vinden. Soms moet je je ego even opzij zetten en toegeven. Iets dat steeds lastiger lijkt te worden in de gemeenteraad.

Cees Hoogerheide (Sterk Texel) begint met de vergadering gewichtiger te spreken en neemt steeds vaker het woord om maar te laten zien dat hij aanwezig is; Texel 2010 zal zichzelf wellicht opnieuw uit moeten vinden en wekt nog wel eens de indruk dat de lijnen nog altijd worden uitgezet door Gerbrand Poster; Eiland Belang lijkt steeds meer de one-issue-partij tegen de bierbrouwerij te worden en bij Texels Belang krijgt men het idee dat dit nog altijd de wethouderjacht van Edo Kooiman is.  Wat Erwich precies gaat brengen, wachten we nog even af. Zondag zit hij in de uitzending bij Texel Kijken en Luisteren, ik ben benieuwd.

Het blijft koffiedik kijken, maar het worden zeer enerverende verkiezingen. De stoelendans is begonnen en er zijn meer deelnemers dan ooit. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!