Emmalaan in Den Burg.
Emmalaan in Den Burg.

@TXL Heelhuids les halen

Column

Stelt u zich eens voor: Vijf basisscholen in één groot gebouw, vlak daarnaast een middelbare school, een sporthal, een tennisbaan én voetbalvelden. Bij zo’n scenario kan ieder zich bedenken dat het een drukke ontmoetingsplek is. Kinderen gaan, staan en fietsen waar ze willen. En met het gegeven dat vele soms niet voor 100 procent alert zijn, is het belangrijk te denken aan een goed fietspad.

Maar, die is er niet.

Voor Texelaars is dit jammer genoeg geen gemaakt scenario. Al een tijdje mogen we genieten van de prachtige oplossing voor deze drukke plek: ‘De fietsstraat’. “Hier blijven de auto’s achter de fietsers”, luidt de slogan. Om half negen is het gekkenhuis. Als je met de auto komt, mag je een zekere vertraging verwachten door het tempo van de fietser voor je op de Emmalaan. Met de fiets heb je hier wel voorrang, maar toch moet je op je hoede zijn voor de 600 leerlingen die naar de OSG moeten en de pakweg 600 leerlingen van “De Skool’ die ook met haast de les moeten halen.

Zelf was ik de dupe van de situatie bij het weggetje dat voor de sporthal loopt. Kinderen en ouders komen van elke kant. Lopend, fietsend, en soms zelfs een auto tussendoor. Ik, als middelbare scholier, moest naar de OSG. Maar in de stormloop van de ochtend knalde een jonge scholier, met als bestemming de sporthal, tegen mij aan. En als souveniertje nam ik een gescheurde enkelband met mij mee.

Een goed fietspad is iets wat ik zie als een van de belangrijkste prioriteiten van een school. Zelf ben ik opgegroeid in een dorpje waar dit super goed geregeld is. Een rood gekleurd fietspad wat langs de basisscholen en de middelbare school loopt, afgescheiden van de normale weg met een mooie berm. Met een gerust gevoel stuurde mijn moeder mij elke dag naar school.

“Maar we hebben toch geen ruimte voor een apart fietspad bij de fietsstraat?”, heb ik vaker gehoord en ook zeker vaker over nagedacht. Maar een simpele oplossing als een dunnere berm en misschien geen super breed fietspad kan al wonderen doen. Nou ben ik natuurlijk geen landschapsarchitect of planoloog en is dit niet mijn vakgebied, maar ik hoop dat er wel wordt nagedacht over een betere oplossing. Eentje die het autoverkeer niet stremt en die er voor zorgt dat óók de ouders op Texel hun kinderen met een fijn gevoel alleen naar school kunnen sturen.

Eva van Kempen

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3