Logo texelsecourant.nl
Om nou te zeggen dat het iets terug doen is voor Texel?
Om nou te zeggen dat het iets terug doen is voor Texel?
Blogs

De reclamekaravaan

  Column

Een opmerkelijk besluit vind ik het, de ontheffing voor de 'I love Texel-trailer' op de Groeneplaats in Den Burg en op het Dorpsplein in De Koog. De rijdende reclamezuil was een cadeautje van Peter Dral aan Texel. Ik vind het een prachtig verkoopverhaal, maar de trailer is natuurlijk niet meer dan een reclamebord voor de verkoop van zijn sleutelhangers, T-shirts en niet te vergeten de super originele mokken. En zonder een in China gefabriceerde vlag bij je huis, hoor je er natuurlijk ook niet bij.

Dat ik er geen fan van ben, moge duidelijk zijn, maar dat is een kwestie van smaak. Ik vind het helemaal niet Texels en een vergelijkbare trailer kan net zo goed in een plaats als Oude Pekela, Zeist of Gasselterboerveenschemond kunnen staan, al moet je voor die laatste plaats wel weer een speciaal rijbewijs hebben in verband met de lengte van de trailer. Dat er uitgerekend ontheffing wordt verleend voor het dorpsplein in De Koog vind ik echt van de zotte. Je vraagt de lokale ondernemers of ze minder reclameborden willen plaatsen en geeft aan hierop te gaan handhaven. Vervolgens mag een ondernemer van een ander dorp zijn reclamekaravaan recht voor het prachtige kerkje neerzetten. Als ik ondernemer was in De Koog, zette ik mijn trailer met grote reclameposter er achter. Wie weet kunnen ze gezamenlijk rondjes gaan rijden. "Typisch Texelse spijkerbroeken, nu alleen bij Mantje. Nee, het is geen reclame. Het is mijn cadeau aan Texel." In dat geval zouden mensen wel vreemd opkijken. 


Als Dral nou nog de eerste was met zijn uit de kluiten gewassen advertentie, was het nog niet zo erg. Maar het blijft natuurlijk een slap aftreksel van wat onder meer Aruba en Amsterdam al deden en ook is toegetreden tot plaatsen als Emmen. Prima stadje verder dat Emmen, maar u begrijpt mijn punt. Als het nou alleen maar om een selfiehotspot ging zonder commerciële doeleinden, had ik wellicht mijn mening nog willen herzien. Misschien ook als Dral had gezegd: "leuk ding toch, en ik kan nog mooi spullen verkopen ook." Dat gebeurde alleen niet. Tegenwoordig kun je je kont niet keren of dat ding staat er. Het verbaast me dat hij de kar nog niet de Slufter ingereden heeft voor het ultieme fotomoment. 

Had het niet wat meer Texels gekund? Iets origineels, leuks en in de kleuren van onze vlag? Waarom kiezen voor een absolute plastic eenheidsworst. Het wordt geslikt, ik durf het zelfs wel een succes te noemen. Jan en allemaal gaan er - het liefst met zes honden - mee op de foto. Ondertussen schreeuwen we moord en brand als men in De Cocksdorp een steigertje aan wil leggen dat een stuk meer Texels karakter heeft. Dral wilde de letters aanvankelijk overigens op een vaste plek neerzetten, dit zag de gemeente niet zitten. Vind ik jammer, want zijn eigen tuin had mij een prachtige plaats geleken. Nee, als het aan mij ligt wordt de kar snel verbannen van het Dorpsplein in De Koog. Dat is wel zo vriendelijk naar de ondernemers van wie je eigenlijk hetzelfde vraagt.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!