Logo texelsecourant.nl
Foto: Natuurmonumenten
Blogs

Meubelmaker tussen de bomen

  Column

Ik neem aan dat alle afspraken gecanceld zijn en wanneer dit nog gedaan moet worden dat dit nu alsnog gebeurt. Vanavond is namelijk de langverwachte finale van 'Boswachter gezocht'. U weet wel, dat programma van Natuurmonumenten op SBS 6 waarin onder meer een begrafenisonderneemster, een verkoopdirecteur, een hovenier, een meubelmaker, een kok en een dolfijnentrainer uitmaken wie de nieuwe boswachter van Texel wordt. Vanavond wordt een extra speciale uitzending. Het is namelijk de eerste uitzending waarbij Texel aan bod komt, mooi op tijd.

Omdat je als eilandjournalist toch een beetje moet weten waar het over gaat, heb ik mijzelf één keer verplicht het programma te kijken. Ik baal er nog steeds van dat ik dit uur van mijn leven niet terugkrijg. De aflevering speelde zich af in een steengroeve waar de deelnemers onder meer moesten optreden tegen overlast gevende jongeren en waarbij ze hondenbezitters moesten uitleggen dat ze de as van hun overleden viervoeter niet zo maar in de natuur mochten uitstrooien. Wie weet waren de deelnemers net zo in de war van het slechte acteerwerk van de acteurs die waren ingehuurd voor dit rollenspel als ik. Ze bakten er in ieder geval vrij weinig van. Als één van deze deelnemers een Texelse mountainbiker uit verboden gebied gaat zetten, wil ik er graag bij zijn, dacht ik toen ik het zag.

Vanaf de eerste seconde die ik keek, werd me duidelijk waarom het programma te kampen had met zeer tegenvallende kijkcijfers. Iedere kijker die na aflevering 1 niet is afgehaakt, lijkt me bonus. Ik hoopte bijna dat de wasmachine klaar zou zijn, zodat ik de was mocht gaan ophangen. En geloof me, ik heb een pleurishekel aan de was ophangen. Onze nieuwe heldhaftige natuurbeschermers kregen perfecte training. Ze leerden omgaan met typisch taferelen als dassen en herten, je kunt er maar beter op voorbereid zijn. Ik dacht dat ook het zijn van boswachter een vak was, maar dat is niet langer het geval. Omgang met herten kan natuurlijk van pas komen als de plannen van Han Lindeboom ooit nog worden uitgevoerd.

Maar goed... Na vanavond weten we eindelijk wie onze nieuwe rots in de branding van het Texelse boswachtersgilde is. We hebben nog drie kandidaten. De dolfijnenknuffelaar, een meubelmaker en een hovenier. Ik vind het nu al topkandidaten, lekkere combi ook. Een meubelmaker in De Dennen. Als het bos ineens is uitgedund, weten we in ieder geval hoe dat komt. Ditzelfde geldt eigenlijk bij de hovenier (Zijn De Dennen ineens omgetoverd tot Engelse landschapstuin). Bij deze mannen kun je er tenminste nog wel van uitgaan dat ze verstand hebben van bomen en struiken. De Dennen zijn overigens van Staatsbosbeheer en niet van Natuurmonumenten, dus de kans dat de nieuwe boswachter ooit een boom ziet, is niet zo groot. Het wordt meer een Wadwachter. De Dolfijnentrainster (Bernadet) is in haar eentje al een complete dierentuin (toch nog binding met het vak). De dolfijnentrainster was haar hele leven al 'een vreemde eend in de bijt' (dit komt van de site van het programma) en had thuis al kippen en een hond. Één van mijn collega's is ervan overtuigd dat deze kortharige dame de uitverkorene gaat zijn.

Ik heb het programma te weinig gezien om te kunnen beoordelen of zij ervoor geschikt is. Ik was helemaal voor Jerome, de meubelmaker. Bij het as-incident koos hij voor een oplossing die mij zeer Texelproof leek. "Wat u doet mag niet, maar ik ben straks weg. En wat ik niet zie, kan ik niet verbieden." Dit kon natuurlijk van geen kant, uit den boze en op de brandstapel ermee....enzovoort enzovoort, maar ik zag dit als een uitstekende les 'Omgang met Tesselaars." Ik zag het al voor me, na een 'Tarzan tussen de schapen', nu een meubelmaker tussen de bomen. Maar goed... iemand die bomen gaat trainen vind ik ook gezellig. 

Als jullie het laatste reclameblok van Natuurmonumenten even kijken vanavond, ga ik wat leuks doen. De boswachter ontmoeten we wel als hij of zij hier werkt. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!