Logo texelsecourant.nl
Blogs

Duum op de pils

  Column

De spanning stijgt voor de crossliefhebbers. Morgen start op de heilige klei van Eierland het speedweekend. Duum op de pils, stofbril op en dringen om het mooiste plaatsje op de dijk.

Eens een keer geen gezeur of gezemel, maar lekker uitkijken naar brullende motoren, spattende modder. Tussen de manches door de pits in, waar de coureurs en hun team mij altijd weer weten te verbazen. Auto's die je net nog dubbel geknakt van de baan zag komen, zijn in twintig minuten weer opgekalefaterd en klaar voor de volgende battle. Als u wel naar de cross gaat, maar nooit naar de pits gaat kan ik dit u aanraden. Sloophamers, stukken staal, lasapparaten. Alles wordt uit de kast gehaald om de wagens weer rollend te krijgen.

Het nodige publiek komt er op de cross af, al lijkt een groot deel vooral voor de stockcars te komen. Dat is niet vreemd, want het geweld van deze klasse is indrukwekkend. Toch doe je de andere klassen hiermee tekort. De stockcarcoureurs rijden bijvoorbeeld veel minder onbezonnen dan de jeugd en dat maakt die laatste klasse weer interessant. Met veel plezier zag ik Wouter Boon drie jaar terug steeds gaten zoeken waar ze niet waren. Met die rücksichtslosheid bracht hij zichzelf naar voren, en verspeelde uiteindelijk een derde plaats doordat hij in de greppel belandde. Het maakt die jeugdklasse juist mooi. 

Ik zag afgelopen week ineens dat alle klassen weer vertegenwoordigd zijn, terwijl ik dacht de bangerstocks zouden vervallen. Het programma zit dus dus overvol en dat is alleen maar leuk. Bij de rodeo en de bangerstocks gaat het er namelijk ook lekker hard aan toe. De onderdelen vliegen je nog net niet om de oren, maar je snapt wel de veiligheidsmaatregelen die er getroffen zijn. Tel daar nog even het geweld van de vrije klasse bij op en je weet dat het twee dagen genieten wordt.

Voordat ik in 2011 voor het eerst naar de cross ging, vond ik het maar een tokkiewereldje. Niet dat ik er ooit kwam, dat vond ik gewoon. Inmiddels is het een evenement waar ik graag heen ga. De sfeer is goed, je ziet veel bekenden en ook als je er niemand kent is het een dag vol gezelligheid... ...en spanning, er is nog geen cross geweest dat er geen bekende een harde crash maakte. Het lucht toch weer op als het goed afloopt. Ik heb er zin in in. 

Succes rijders, jullie liever dan ik. Ik heb er het lef niet voor. Ik kijk wel met een biertje vanaf de dijk. Voor de lezers die nooit gaan: de crossbaan is te vinden aan de Hoofdweg in Eierland, de start is beide dagen om 12:00 uur. En denk nou niet 'dat is één of ander dom boerenlullenevenement'. Geef het een kans en ik beloof jullie dat jullie een topdag hebben.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

 

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ben blij dat Texelpop terugkeert.Reageren!