Logo texelsecourant.nl
Blogs

De grijze zone

  Column

De Blauwe Zone, een term voor gebieden waar mensen over het algemeen langer en gezonder leven dan elders in de wereld. Nou denk je, waar heeft hij het over? Dit was ook mijn reactie toen mijn collega Jeroen er over begon. Ons college heeft de ambitie om Texel in de toekomst tot de zogeheten Blauwe Zones gerekend te laten worden.

De eerste - wellicht wat zure reactie - die in mij opkwam was: hebben die geen andere prioriteiten? De ambitie kwam ter sprake tijdens de behandeling van de nieuwe sportnota. We leven op een eiland waar de ontgroening nog sneller gaat dan in andere delen van ons land. In een uitgebreide analyse van staatssecretaris Dekker blijkt dat Texel zich bevindt in de donkerrode zone in plaats van de blauwe zone! Dit houdt in dat het leerlingenaantal in de periode 2015 - 2030 naar verwachting met 25 tot 30 procent zal afnemen. Leuk idee dus om ervoor te zorgen dat we steeds ouder worden, maar is het niet verstandig om de focus te verleggen? Als de pensioenleeftijd niet verder opschuift dan zeventig en we hier straks allemaal gezellig ouder worden dan honderd, hebben we straks meer gepensioneerden dan mensen in de beroepsbevolking. Gelukkig hebben we dan allemaal kwieke gepensioneerden die allemaal vrijwilligerswerk kunnen doen in de ouderenzorg. Maar toch gaat er hier iets niet helemaal goed, denk ik.

Het onderwerp van de nieuwe Gezondheidsnota die later die jaar verschijnt. Het is nog geen uitgemaakte zaak, maar ik vraag me al af hoe dit überhaupt ter tafel komt zonder dat er iemand zegt: "hebben we niets beters te doen?" Het is goed om vooruit te kijken en gezondheid is een vorm van duurzaamheid. Ik ben voor ambitie en men moet altijd dromen, maar is dit nou de juiste weg? Investeer in duurzaamheid, bouw woningen en kijk naar het enorm lastige dossier 'leefbaarheid op Texel'. Dat zit hem volgens mij niet in het opdringen van een gezonde levensstijl, al zou dit best een deelonderwerp kunnen zijn. Maar hebben we daar een naam voor nodig? Moeten we ons echt per se spiegelen aan gebieden als Sardinië, Okinawa in Japan, Loma Linda in Californië (deze gebieden zijn echt genoemd en niet door mij verzonnen). Het gaat om gebieden met veel zonuren. Verder valt op dat de mensen gezonde voeding kiezen en ze eten verse groenten waarbij weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Er is weinig industrie. De mensen zijn veel in beweging en er is sprake van een hechte gemeenschap. Ook gezond eten is van belang. Mensen in blauwe zones eten minder of geen vlees. Ze eten vooral vis, groente en noten.Het is best goed om te kijken hoe je gezonder kunt leven en het milieu minder kan belasten. Een keer een dag geen vlees eten gaat niemand dood aan. 

Ik weet dat mijn reactie een beetje zuur is, echt waar. Maar mensen, zijn dit de futiliteiten waarmee we ons gaan bezighouden? Het is helemaal niet wenselijk dat we allemaal honderd worden. En veel mensen worden wat knorriger naarmate ze ouder worden. Hoe zuur worden mijn stukjes dan wel niet? Als er dan nog jongeren zijn die kunnen helpen, willen die mij dan nog wel helpen? Of bedekken ze het met de mantel der liefde? "Die man was vroeger al zuur, hij bedoelt het wel goed hoor. Dat was met zijn blogs al zo", hoor ik een lieflijke jongedame al tegen een vriendin vertellen (ja, ik ga er vanuit dat ik wel leuke jongedames op bezoek krijg). En terwijl ik ze hoor vertrekken, stuur ik weer een mailtje naar de redactie van de krant om mijn ongezouten, ongefundeerde mening te geven over zaken waar ik me niet druk over hoef te maken. De redacteuren op de redactie zien het hoofdschuddend binnenkomen. "Heb je hem weer. Wanneer stopt die man nou eens. Sommige mensen worden echt te oud." 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De burgemeester krijgt mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen woonoverlast op Texel.Reageren!