Logo texelsecourant.nl


Blogs

Burgerlijke ongehoorzaamheid

  Column

Facebookreacties, brieven aan het Hoogheemraadschap en zelfs een heuse demonstratie. Ondanks dat de Texelaars in grote meerderheid aangaven het niet eens te zijn met de afsluiting van Ceres, werd dit met slechts één tegenstem aangenomen. 

Er was al een jaar of acht bekend dat er gekozen zou worden voor een buitendijkse zandige versterking. Geen vreemde keus aangezien er anders landbouwgrond verloren ging en er waarschijnlijk een aantal huizen moesten wijken. De gemeenteraad koos dan ook voor een buitendijkse versterking. Wat er echter niet bij verteld werd, is dat het gebied dat hiermee ontstaat ook maar direct hermetisch wordt afgesloten. Deze informatie kwam pas een dik jaar geleden boven water. Dat in acht nemende, waren de grote protesten (online en in real life) ook wel rijkelijk laat. Maar toch, ze hadden de bewoners serieuzer moeten nemen. 

In die totale afsluiting zit natuurlijk een groot deel van het probleem. Hoe harder je roept dat een Texelaar iets niet mag, hoe harder hij het juist gaat doen. Dat het gebied gaat veranderen is niet te voorkomen. Dat het strandje van Ceres mogelijk wat opschuift, was vast ook nog wel te verteren voor de Texelaars. Maar een hek met "Verboden toegang" gaat te ver en daar zal het wel op uit gaan komen. Natuur is een prachtig iets, maar we hebben er ook genoeg van. Waalenburg, afgesloten. Schorren afgesloten, Ceres afgesloten. Wat volgt? Op een gegeven moment is het genoeg. Het is geven en nemen, maar het wordt steeds meer geven. Klopt de roddel dat het Waddenfonds een grote rol heeft gespeeld in de afsluiting? Ik kan het niet bewijzen, maar dat er een groene lobby achter de afsluiting zit moge duidelijk zijn. Als er na voltooiing straks tegen betaling wel rondleidingen zijn van Ecomare of Natuurmonumenten zakt mijn broek af. 

Hoewel ik oprecht geloof dat onze gemeenteraad haar uiterste best gaat doen om het gebied in ieder geval open te houden, geloof ik niet dat ze enige kans van slagen hebben. Het Hoogheemraadschap lijkt tot nu toe niet onder de indruk van ons gemeentebestuur. Aan de andere kant denk ik dat de Texelaar net zo min zwaar onder de indruk is van een hek. Ik zeg niet dat ik oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar ik denk dat handhaving erg lastig wordt.

En als een protest zoals van de week niet serieus genomen wordt, misschien moeten we het dan eens over doen. Ik heb wel een locatie. We moeten even wachten tot het af is. Maar een mooie optocht door het nieuwe Ceres, is dat niet wat? Met zijn allen over het hek en wandelend door jeugdherinneringen? Was de Waddenkant niet eerder de bakermat van een succesvol protest? Ik zet niemand aan tot ongehoorzaamheid, ik opper slechts een gezellige samenkomst. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!