Logo texelsecourant.nl
Blogs

Dankbaarheid zit in kleine dingen

  Column

Iedereen hoopt zijn moeder te overleven, maar iedereen hoopt dat moment zo lang mogelijk uit te stellen. Een week geleden was ik nog op weg naar mijn moeder, met ergens nog ijdele hoop dat het wel goed zou komen. Ik heb me geregeld voorgesteld hoe het zou zijn als mijn moeder zou komen te overlijden, het kwam er allemaal niet in de buurt.

Ik was vast niet de enige met de meest geweldige moeder in de wereld. Als er één zekerheid was in mijn leven dan was zij dat. Niet altijd het antwoord op vragen gekregen dat ik wilde horen, wel het eerlijke. Toen ik vorige week naar het ziekenhuis in Groningen reed, was het woord hospice al gevallen. Toch heb ik de hele rit kalm gereden. Tegen alle realiteit in, ging ik er vanuit dat het wel goed kwam. Hoe dichter ik bij haar kamer kwam, hoe meer dit gevoel wegebde. Bij binnenkomst zat mijn moeder op een stoel en sprak geëmotioneerd, maar quasi nonchalant: 'ik ga dood, wat vind je daar nou van?' Nog nooit heb ik me zo nietig gevoeld. Met die ene zin had ze mijn voorgenomen muur direct afgebroken en tranen liepen onophoudelijk van mijn wangen. Ze wilde niet sterven en had er absoluut geen vrede mee. Toch was zij het die mij troostte in plaats van andersom. Ik kon het niet, zij wel. Wat een enorm karakter na vijf weken ziekenhuis waarin ik haar alleen maar achteruit zag gaan.

Ondanks haar doodzieke status nam ze alle rust om mij te troosten en na mijn woorden 'ik ga je missen' zei ze woorden die ik nooit zal vergeten: 'ik jou niet meer, maar ik hou ontzettend van je en ik ben zo trots op je.' Het geluk dat niet velen gegeven is, is dat we allen op tijd waren. We hebben het verdriet van het naderende einde samen gedeeld en ook het verblijf in het hospice in Appingedam zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Iedereen die in een dergelijke instelling werkt - vrijwillig of betaald - zou een lintje moeten krijgen. De betrokkenheid zonder zich op te dringen was bijzonder. Niet aanwezig als je het niet wilt, maar bij één kuch stond er al een kop koffie of soep klaar. 

Dankbaarheid zit in hele kleine dingen. Vijf weken ziekenhuis leverden niets op, maar de artsen hebben hun uiterste best gedaan. Ik neem ze niets kwalijk. Soms is je best doen niet goed genoeg. Het lichaam kon niet meer. Maar ook de ambulancebroeders die haar naar het hospice brachten. 'Wat wilt u graag nog eens zien mevrouw Schepers?' En zo kwam mam nog één keer thuis. Het bed werd uit de ambulance gehaald en de tuin in gerold. De tuin waar ze met mijn vader zo enorm van genoten heeft. Ze hoeven dat niet te doen, maar het heeft haar zo enorm goed gedaan. De familie zal het nooit vergeten. Steun en dankbaarheid zitten in kleine dingen. Een grootser gebaar hadden deze mensen niet kunnen maken.

Je ouders maken je voor een groot deel tot wat je nu bent. Ik ben altijd wel een moederskindje geweest. Ondanks dat ze streng kon zijn, beschermde ze me altijd tegen de toorn van mijn vader als ik er op school met de pet naar gooide. Tot woede van mijn pa, hij had gelijk. Mam cijferde zich altijd weg voor anderen en vergat zichzelf wel eens daarbij. Ik mis haar al enorm en dat gaat nooit meer weg. Je hebt maar één moeder. Een moeder die zelfs tijdens het sterven nog wilde overleggen wat het beste was voor haar kinderen. Mam, ik hou van je! 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!