Logo texelsecourant.nl
TREKKER
TREKKER
Blogs

Over trekkers, paprika's en bleekselderie

  Column

Heeft u dat ook wel eens? Dat woorden correct zijn, maar dat je ze niet je strot uitkrijgt? Tractor is een keurig woord, maar dit is de eerste keer dat ik het schrijf. Zo'n ding heet een trekker. Ik ken niemand die een dergelijk voertuig een tractor noemt en dat houd ik graag ook zo.

Waar maakt die jongen zich druk om, zie ik u denken. En wie weet heeft u wel gelijk. Ik heb ook geprobeerd het te negeren, maar iedere keer gaan mijn nekharen overeind staan. Van de week was het weer raak in één van onze Randstadprogramma's. 'De slechtste chauffeur van Nederland', vermakelijke en slechte televisie verder. Ik schaam mij er niet voor. Iedereen heeft van die woorden waar hij niet tegen kan, zonder dat ze fout zijn. Toen ik hier net werkte, schreef ik een keer over de scouting als in 'padvinderij', een prachtig woord. Zij vonden het oubollig en vonden het niet kunnen. Wil ook begrip voor opbrengen overigens.

Er zijn van die woorden die sociaal geaccepteerd worden, maar die ergens in een heel diep archief weggestopt dienen te worden in de volgende fonetische vorm: 'rontonde', 'pendaal' 'pilon', vanilje, pap-rika, bleekselderie, medalje en notwaare . Als je mensen die woorden zo hoort uitspreken, weet je dat het een vervelende middag wordt. De kloof is dan echt te groot om nog tot een gezellig gesprek te komen.  

Kijk, ik vind het vervelend als mensen het hebben over 'hun zeggen' of 'me meisje, ik hou van jouw', maar dat is niet zo erg als de opsomming hierboven. Als je er dan wat van zegt, ben je ook nog direct een taalnazi. Dat het woord 'als' vaker verkeerd dan goed gebruikt wordt, heb ik al geaccepteerd. Toch blijf ik het verweer 'je begrijpt toch wat ik bedoel' de grootste drogreden uit de recente geschiedenis vinden. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Taal is een levendig iets en taal verandert. Snap ik ook. Een paar jaar terug kwamen mijn vriendin en ik wat jongeren tegen die gingen Tabakken en chillaxen. Ik houd dat er graag in. Ik chillax je de moeder! 

Woorden zijn mooie dingen. Je kunt er mee spelen. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om oubollige - dus niet oudbollige - woorden te gebruiken. Rapaille, schelm, gepeupel, voetvolk en burgerij.... Wie gebruikt die woorden nou niet. En ik vind het ook leuk als iemand met woorden komt die ik niet ken. Soms weet je dat men spreekwoorden opzettelijk verbastert, en dan vind ik het leuk. "Dat escaleert volledig uit de hand" en het 'worst-kaas-scenario, zijn er twee die in mijn vriendenkring regelmatig gebezigd worden bijvoorbeeld. Maar wanneer mensen het hebben over "Op het scherpst van de snede" grijp ik in. Het is 'op het scherp van de snede'. 'Episch centrum in plaats van 'epicentrum'. Het wordt niet juist, omdat we het maar blijven volhouden. 

Wat u moet met dit stukje tekst? Helemaal niets. Ook wel eens lekker. Wel benieuwd of jullie ook dit soort woorden hebben. Ik ben blij dat het woord tractor in de Texelse Courant niet gebruikt wordt. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!