Logo texelsecourant.nl
Blogs

Moeilijker dan ooit

  Column

De Tweede Kamerverkiezingen komen er aan en het lijkt lastiger dan ooit. Nu iedereen met een eigen mening een eigen partij lijkt te beginnen, moeten we op 15 maart kiezen uit 28 partijen. Kort door de bocht hebben we vier stromingen: rechts, centrumrechts, links en centrumlinks. Toch weigeren partijen met praktisch dezelfde standpunten de samenwerking te zoeken.

Ik vind het vreselijk irritant, want wat moet je kiezen? Nog nooit heb ik het maken van de keuze zo lastig gevonden en ik lijk niet de enige te zijn die worstelt met zijn keuze. In tegenstelling tot een grote groep die de Stemwijzer of Kieskompas laat beslissen, maak ik graag een eigen afweging. In een versnipperd politiek landschap zijn er veel partijen die wel een punt hebben waarmee je het eens bent, en daar zit voor mij ook de crux. 

Een aantal van de afwegingen. Ik kan me vinden in GroenLinks als het gaat om duurzaamheid, maar hekel hun plannen voor de landbouw en visserij. Ik vind niet dat we de (groten)deels mislukte integratie moeten bagatelliseren, maar ik weiger de grenzen te sluiten voor mensen die in hun eigen land niet veilig zijn. Ook ben ik er honderd procent op tegen om uit de Europese Unie te stappen. Het uitsluiten van één bevolkingsgroep is ook niet mijn ding. Sterker nog, ik vind het absurd. Hier vallen dus een aantal partijen voor mij dus af. Geen PVV of VNL voor mij. 

Ik  ben voor het verhogen van btw op vlees, omdat ik denk dat we er minder vlees of lokaal vlees van gaan eten. Maar diezelfde partij voor de dieren wil het boeren praktisch onmogelijk maken, zeegebieden verder afsluiten en daarnaast 'wild vlees' verbieden. Bovendien kan ik mij nog steeds moeilijk vinden in het verbod op het schieten van katten dat deze partij er provinciaal doorheen gedrukt heeft. Gisteravond heb ik naar Jan Roos zitten kijken. Ik was even vergeten dat hij niet de lijsttrekker van GeenPeil was, maar van VNL. Ondanks dat ik hem al een stuk netter vond dan hij als verslaggever was, kon hij mij niet overtuigen. Meer geld voor defensie vond ik een goed idee. Maar toen hij tweederde van dat geld wilde investeren in een vliegdekschip haakte ik af. GeenPeil daarentegen was al afgevallen toen ze voor alles referenda wilden gaan houden. Je moet er toch niet aan denken. Het is nu al lastig om mensen naar de stembus te krijgen, laat staan wanneer we voor ieder wissewasje naar de stembus moeten. 

De ChristenUnie heeft een aantal sterke punten, maar euthanasie en abortus zijn voor mij breekpunten. Wetende dat ze dit nooit meer verboden krijgen, is dit puur een principekwestie. Nog steeds genoeg om te kiezen hoor, daar niet van. Als Groninger speelt ook de gaswinning voor mij een belangrijke rol. Daar valt DENK dus al af. Die partij verzint het zotte idee om de gaswinning op te schroeven. De Groningers in het gebied kunnen dan uitgekocht worden, waarna er natuurgebied van gemaakt kan worden. Of de Groningers die daar geboren en getogen zijn daar überhaupt weg willen maakt schijnbaar niet uit. Een partij die het zo zwaar heeft vanuit de slachtofferrol, stapt wel makkelijk over de gevoelens van anderen heen. 

Nu is het DENK niet als enige aan te rekenen hoor. Veel van de partijen komen niet verder dan de Randstad. "Daar wordt het geld verdiend immers." Dat er in absolute getallen ook meer mensen wonen die een toelage van de staat krijgen (uitkeringen, gepensioneerden) vergeten we maar even. Laten we eerlijk zijn: als de gasbel onder de Randstad had gelegen, hadden we niet eens een discussie gehad. Ik heb dit als Groninger, maar dit geldt ook voor mensen die wonen in bijvoorbeeld Limburg, Zeeland, Overijssel of Noord-Brabant.

Er zijn dus partijen die sowieso afvallen voor mij, maar zelfs dan blijft er nog steeds veel over. Ik denk dat ik er uit ben, maar ik twijfel vast nog een aantal keer voor het daadwerkelijk zover is. Iedereen in Nederland is vrij om te kiezen wat hij wil. Die discussie gaat aan veel mensen voorbij. Ik ken zat mensen die op Wilders stemmen en geen tokkie zijn. Ik ken ook genoeg VVD-ers die geen zakkenvullers zijn en stemmers op Partij voor de Dieren die geen boomknuffelaar zijn. Laten we discussiëren over inhoud en geen ruzie maken om de keuze van een ander. Er mag natuurlijk wel fel gediscussieerd worden. 

Ik heb een stem uit protest nooit een oplossing gevonden, omdat ik vind dat een stem om de inhoud moet gaan. Maar wie ben ik om de proteststem van een ander te veroordelen? Wel ben ik van mening dat het de afgelopen vier jaar niet zo slecht is gegaan in Nederland. Ik ben erg benieuwd wat er na de verkiezingen gebeurt. Ik zie de PVV de grootste partij worden, maar zie weinig partijen met Wilders samenwerken. Ik voorzie dat er daardoor coalities nodig zijn van misschien wel vijf partijen. Dit leidt dus tot een hoop water bij de wijn, waardoor er 'weer gelogen is tegen de kiezer'. Als dit gebeurt zal dit de besluitvaardigheid bovendien niet ten goede komen. 

Wat er ook speelt, wat je ook stemt: allemaal naar de stembus!

 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

e gemeente moet strenger handhaven op eigenaren die de stront van hun hond niet opruimen.Reageren!