Logo texelsecourant.nl
Blogs

De coffeeshop

  Column

We hebben weer eens een leuke discussie, waarbij voor- en tegenstanders elkaar lekker in de haren kunnen vliegen. Wel of geen coffeeshop op Texel? Qua discussie had je op de plaats van coffeeshop ook Mc Donalds of windmolens neer kunnen zetten. Eens gaan we het niet worden en dat hoeft gelukkig niet.

Ik ben persoonlijk wel voor een coffeeshop, al zie ik die er net als windmolens en een Mc Donalds niet komen. De tegenstand gaat gewoon te groot zijn en neeroepers hebben in de regel meer macht dan voorstanders. Je kunt je ook afvragen of de discussie niet wat laat komt. Het aantal coffeeshops in Nederland neemt alleen maar af. In 2014 waren er nog 591 terwijl er midden jaren '90 - het absolute hoogtepunt - nog meer dan 1.500 waren. Het is dan wel weer lekker eigenwijs om nou met een coffeeshop te komen.

Maar voor ik onze gemeenteraad te kakken zet, het was niet de Texelse politiek. Het was burgemeester Schuiling van Den Helder die het probleem aankaartte. Den Helder kent drie coffeeshops, Schagen heeft er één en op Texel en in Hollands Kroon zijn geen coffeeshops. Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Helder komen inwoners van Texel en Hollands Kroon echter wel naar de vier bestaande zaken, waardoor zij er de overlast van ervaren. Texel 2010 reageerde met een Posteriaanse motie die aan fatsoen het nodige te wensen overliet. "Texel bepaalt als zelfstandige en autonome gemeente zèlf wel of zij een Coffeeshop op haar grondgebied wenst en heeft daar, zoals gezegd, de burgemeester van Den Helder absoluut niet bij nodig" en "wij hebben de heer Schuiling hier absoluut niet bij nodig en hebben ook geen enkele behoefte aan stadse fratsen". Het lijken mij geen termen voor een inhoudelijk debat, maar de strekking is duidelijk. 

De motie moet nog besproken worden en ik ben ervan overtuigd dat hij in de huidige vorm niet aangenomen wordt. Ik zou het ook een aanfluiting voor de Texelse politiek vinden. Niet vanwege het standpunt, maar vanwege de toon. In de motie wordt ook niet duidelijk waarom de partij zo tegen is. Zijn ze bang voor drugstoerisme? Dat zie ik namelijk alleen maar afnemen. Mensen die graag drugs gebruiken, gaan wel op zoek naar iets sterkers dan een jointje. Zoekt en gij zult vinden. Wiet, cocaïne, xtc, speed, het is hier net zo makkelijk te verkrijgen als in Den Helder. Welke bewoners van hier naar Den Helder gaan voor een jointje weet ik niet, maar het is volstrekt onnodig. Voor Den Helder is het dan wel weer leuk dat zij ook eens toeristen krijgen (sorry, flauw).

Waar komt het misverstand vandaan dat alleen criminelen en zwaar drugsverslaafden een jointje roken? Ik zag dat een paar keer voorbijkomen in reacties. Ik heb zelf meer dan eens een jointje gerookt, al is de laatste alweer jaren terug. Je hebt er de dag erop veel minder last van dan een paar dagen alcohol en een paar jointjes zijn minder slecht voor je lichaam dan een grote hoeveelheid alcohol. Een coffeeshop zorgt denk ik bovendien voor een beter toezicht en een betere regulering. Feit blijft wel dat er ook geleverd moet worden aan een coffeeshop en dat dit in Nederland nog steeds verboden is. Op dat punt help je criminaliteit wel in de hand. Maar om hier nou de hele gedoogdiscussie te gaan voeren, lijkt me onnodig.

Zou het niet zo zijn dat jongeren (18+) minder geneigd zijn rotzooi op straat te kopen, wanneer ze 'veilige' wiet in een coffeeshop kunnen halen? Ik gooi maar een balletje op hoor. Als gezegd, ik heb geen enkele illusie dat er een coffeeshop komt, maar ik zou er geen enkel probleem mee hebben. Ik denk dat geen enkele drugstoerist naar Texel zou komen voor een coffeeshop. Die kennen hun mensen hier wel of gaan naar een echt Walhalla.  Ik zie tot mijn verbazing in de poll dat na een halve dag een meerderheid voor is....

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!