Logo texelsecourant.nl
De Koog: Kogers nemen een bad in de hot tub.
De Koog: Kogers nemen een bad in de hot tub.
Blogs

Meer dan zuipen en gekke pakjes

  Column

RTV NH was van de week te gast tijdens Ouwe Sunderklaas voor een reportage. Verslaggever Jelle Narold vatte het als volgt samen: "zo veel mogelijk zuipen en zo gek mogelijk verkleden." Daar slaat hij de plank volgens mij flink mis.

Begrijp me niet verkeerd: het gros, waaronder ik, kleedt zich zeker gek en teveel gezopen wordt er ook. Sterker nog, tijdens het 'naklazen' in café De Kuip werd er druk gediscussieerd wie er het meest kapot was en hoe dronken je de avond ervoor geweest was, of de avond daarvoor bij het 'voorklazen'. De diehards die al voor de derde dag op pad waren, zagen er uit alsof ze net terugkwamen van een wekenlange veldslag. Alleen dan verkleed als vogelverschrikker, Koekiemonster of boswachter. Het heeft geen zin om te ontkennen dat de dagen rond 12-12 niet de meest gezonde van het jaar zijn. 

Waarom kan ik mij dan niet vinden in het stuk dat Narold maakte? In zijn reportage komen alleen dronken lui voorbij. Bij de allerlaatste quote komen nog even snel speulers in beeld. Ik vraag me af waar de camera was toen er gespeuld werd? Ik was in De Koog toen er gespeuld werd en zag wat anders: de essentie van Ouwe Sunderklaas. Gebeurtenissen van het afgelopen jaar die met verve werden uitgebeeld. Kostuums waar tijd aan was besteed, complete praalwagens waar uren in gestoken moeten zijn en kinderen die hun uiterste best deden om de traditie levend te houden. De voorpret die de speulers hebben in de weken voor Ouwe Sunderklaas is een onderdeel van het feest en de beleving ervan. Bovendien komen er altijd gebeurtenissen boven tafel die ver onder de radar van de krant zijn gebleven. Nieuwtjes die je alleen snapt als je in het dorp woont. En zelfs dan is het soms lastig. Ouwe Sunderklaas is naast zuipen en verkleden een feest van samenzijn en terugkijken op het afgelopen jaar. De drank en vreemde pakjes hoeven we verder niet te ontkennen. 

Maar zelfs voor degenen die niet speulen en alleen feestvieren, gaat het niet alleen om het dronken zijn. Al tijden voor december wordt er druk gediscussieerd over de pakjes. En daar heeft Narold gelijk, het kan niet gek genoeg. Het eerste jaar dat ik op Texel was, speulde ik nog zelf. Dit bleek echter lastig te combineren met verslag doen, aangezien ik ook naar De Waal mag. Toch probeer ik altijd opgedoft verslag te doen, als enige verslaggever volgens mij, en ieder jaar moet het anders zijn dan het jaar ervoor. En het liefst vreemder. Zo was ik al eens Paus (toen ik speulde), Oempa Loempa en Dalmatiër als onderdeel van iemand zijn Cruella de Vil-kostuum. Dit jaar besloot ik met een vriend als Sneeuwwitje en Assepoester te gaan. Hetgeen op het moment dat we dat besloten een heel goed idee was. 

Nogmaals, er wordt veel gezopen en ik kwam geen van de drie dagen fris uit bed. Maar ik vind dat je Ouwe Sunderklaas tekort doet wanneer je het afdoet als nepcarnaval om te comazuipen. Ik hoop dat Narold volgend jaar nog eens komt en dan het speulen bezoekt. Ik denk dat je er een heel andere reportage van maakt. Wie weet mag hij in de huiskamers in De Cocksdorp meekijken of bij de pracht en praal om half negen op het dorpsplein van De Koog. Dronken lui kun je ook wel op een zaterdag filmen. 

Job Schepers


Voor wie het gemist heeft, de reportage. 
Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!