Logo texelsecourant.nl
Blogs

Nadert het einde van Waanzin?

  Column

Waanzin, al vele jaren het knuffelevenement van Texel. Groot geworden onder KWAPSMA onder de naam Wampex en daarna succesvol overgenomen door Morten Eschweiler en zijn team. Maar de titanenstrijd staat onder druk. Was het eerdere jaren dringen bij de inschrijving, woensdag liet Morten weten dat er pas 27 van de mogelijke 34 teams zijn aangemeld. 

Is er teveel te doen? Is een hele nacht survivallen, waarbij je het zonder kennis niet redt, niet meer van deze tijd? De organisatie luidde enkele weken geleden de noodklok. Waanzin heeft minstens dertig teams nodig om uit te kunnen en succesvol te zijn. Toen Morten dit aangaf, waren er 24 teams aangemeld. "Als het er niet meer worden zou dit de laatste Waanzin wel eens kunnen zijn", zei hij toen. Het wegvallen van Waanzin zou jammer zijn. In de overvolle evenementenagenda is dit het enige feestje 'van en voor Texelaars'. Het is natuurlijk niet zo dat overkanters niet mee mogen doen, maar de opdrachten vergen dusdanig veel kennis dat het voor een toerist vaak onmogelijk is om de weg te vinden aan de hand van de aanwijzingen. Ik weet niet waarom ik dit uitleg. De meeste lezers zijn al veel langer op Texel en weten beter dan ik wat de Waanzin of Wampex inhoudt.

Waanzin was mijn eerste klus toen ik net bij de krant begon. Gerard (hoofdredacteur) noemde het de ideale manier om het eiland te leren kennen. Wat een hel. Gewapend met een kaart en vergezeld door mijn vriendin raceten we de deelnemers achterna. Ondanks dat wij de posten op papier hadden en met de auto waren, hadden we moeite de deelnemers te volgen. Wij kenden het eiland niet en in het pikkedonker (toen nog met straatverlichting) was het moeilijk oriënteren. De Hors, De Dennen, de IJzeren Kaap en vele andere plaatsen passeerden de revue. Waanzin staat garant voor vele kilometers fietsen (en lopen). Teams die een fout maken, kunnen de pech hebben om meer dan honderd kilometer te fietsen. De enige rust zijn een paar uurtjes tussen blok twee en drie (van in totaal vier blokken.) Gesloopte deelnemers zien er uit alsof ze zich afvragen waaraan ze begonnen zijn. Toch is de sfeer altijd opperbest. 

Er is sportiviteit en rivaliteit tegelijkertijd en men probeert niet zelden af te kijken bij de buren om te kijken waar men heen moet. Het is allemaal onderdeel van het spelletje. Niet zelden probeerden teams informatie los te krijgen van de pers. Ik heb ze nooit routes laten zien. Aangezien ik de raadsels nooit van tevoren in zie, heb ik daar wel eens bij proberen te helpen. Aan mij hadden ze niet veel. Vorig jaar had ik zelfs de deelnemers nodig, nadat ik Morten niet kon vinden na de start. Ook ik had geen kaart met de locaties en dus moesten Josefien en ik op eigen houtje de posten zien te vinden. Dan maar achter deelnemers aan rijden. Waanzin is als deelnemer, als pers en als vrijwilliger een belevenis. Radio Texel doet al jaren trouw verslag en ook menig Texelaar volgt het evenement zodoende live vanuit de woonkamer.

Hoe kan het dat zo'n breedgedragen evenement niet meer de aanmeldingen krijgt die het verdient? In de wandelgangen hoorde ik dat 'steeds meer oudjes' afhaken omdat het spel veranderd is. De 'jonkies' wisselen teveel informatie uit en gebruiken de telefoon. Dat is dan één mogelijke reden. Ook de overvolle evenementenagenda zal een rol spelen. Waanzin kost je je hele weekend als je het bijkomen na deelname meerekent. Een evenement als de Beach Obacle Run (ook van Morten overigens) kost je maar één dag en is ook erg uitdagend. Met een vulkaanuitbarsting aan feestjes, festivals en sportevenementen gaan er slachtoffers vallen. Sommige dingen heb je niet in de hand, maar ik zou het zonde vinden als het de Waanzin zou zijn, als verslaggever toch een tijdrovende maar leuke klus waarbij je veel bekenden tegenkomt. En welke Texelaar is nooit op één of andere manier bij Wampex of Waanzin  betrokken geweest? "Ze zouden het verplicht moeten stellen voor elke Texelse jongere", stelde een aantal collega's hier onlangs gekscherend tijdens de koffie. Wellicht een goed idee. Nog niet opgegeven? Er zijn nog plaatsen vrij. 

Job Schepers

 

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!