Logo texelsecourant.nl
Blogs

De geur van gras, als brandend rubber

  Column

De geur van gras, iedereen die gevoetbald heeft weet wat ik bedoel. Toch zijn er inmiddels tweeduizend kunstgrasvelden in Nederland, in een groot deel daarvan zijn rubber korrels verwerkt. Wethouder Huisman "houdt er rekening mee" dat dit ook zo is bij het veld van ons eigen Texel'94. De korrels, gemaakt van oude autobanden, blijken vol te zitten met giftige stoffen. Naar nu blijkt heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nooit goed onderzocht hoe schadelijk deze korrels zijn.

De uitzending die Zembla aan dit onderwerp wijdde was stuitend. Het blijkt dat het RIVM zich baseert op een onderzoek dat is gehouden onder maar liefst zeven voetballers. Zij speelden 2,5 uur op een veld met vermalen autobanden, waarna hun urine werd getest. Een groot deel van de monsters werd om onduidelijke reden ook nog eens buiten het onderzoek gehouden. Toch wordt in 2007 het predicaat 'veilig' gegeven aan gemeenten. 

In de reportage komt de vader van een Britse jongen aan het woord. De jongen, die jaren op kunstgras keepte, heeft meerdere keren leukemie gehad. De band met het kunstgras wordt in de reportage niet wetenschappelijk bewezen, maar wie de Zembla-bijdrage bekijkt schrikt zich rot. De jongen blijkt absoluut niet de enige. De hoeveelheid gevaarlijke stoffen in de rubberen balletjes van rubbergranulaat zijn hoog. Hoger dan toegestaan in bijvoorbeeld speelgoed van hergebruikt rubber. Dat terwijl kinderen slidings maken op het gras, de keepers duiken in het gras en men ook nog wel eens gewoon uitglijdt. Iedereen die gevoetbald heeft (of een andere veldsport), weet dat je in het fanatisme nog al eens een paar schaafwonden oploopt. De giftige stoffen komen dus in directe aanraking met het geschonden lichaam. Bovendien gaat iedere voetballer wel eens dusdanig 'op z'n bek' dat ie het gras in zijn smoel heeft. 

D66 stelde in de commissie terecht vragen over de ontstane situatie waar de gemeente en Texel'94 beiden niet schuldig aan zijn. Sterker nog, ik denk dat zij de zorgen delen. Zij zijn afgegaan op een onderzoek van het RIVM, toch niet de eerste de beste instantie. Het antwoord van wethouder Huisman vond ik echter wel weinig bevredigend. Zij liet weten dat er sprake is van een verhaal dat al jaren rondgaat. Ze trok een vergelijking met zendmasten en de straling. "De een zegt dat het kankerverwekkend is, de ander zegt dat het niet zo is."  Iedere geringe twijfel zou in dit geval toch alarmbellen moeten doen rinkelen? Eén van de wetenschappers in de Zembla-reportage raadt aan om te stoppen met spelen op dit soort velden tot er duidelijkheid is. Het lijkt mij een verstandig advies.

De KNVB wil dat de RIVM nieuw onderzoek doet, maar blijft ondertussen volhouden dat de velden niet gevaarlijk zijn. Wel werd op de thuisbasis in Zeist gekozen voor een variant met kurk. Mede omdat dit minder warm werd en omdat het bij warmte niet zo stinkt. Een veld dat bij warmte stinkt naar brandend rubber kan toch niet gezond zijn om anderhalf uur op te voetballen? 

D66 uitte zijn zorgen en ook op de redactie kwam de eerste mail al binnen. Ik deel die zorgen. Gelukkig zijn er oplossingen, zonder het hele veld te vervangen. Zowel met kurk als kunststof korrels kan het probleem opgelost worden. Deze oplossing is iets prijziger, maar aan gezondheid hangt men geen prijskaartje. Ik denk dat ZDH, SVO en De Koog zich deze week extra gelukkig prijzen met het oude vertrouwde 'gewone' gras. 

Job Schepers

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!