Logo texelsecourant.nl
Schetsen van eerder dit jaar, vanmiddag de laatste schetsen in de Texelse Courant.
Schetsen van eerder dit jaar, vanmiddag de laatste schetsen in de Texelse Courant.
Blogs

Het onzekere lot van Ceres

  Column

Ceres, het strandje aan de Waddenkust hield deze week veel mensen bezig. Verdwijnt het strandje of gaat het een toekomst krijgen waarbij recreanten niet meer welkom zijn? Een spookbeeld voor vele Texelaars die groot werden aan het veilig strandje, waar de stroming minder is en dat bovendien in de zomers niet bezocht wordt door de grote massa. 

De aanleg van de zandige dijk bij de PH-polder start naar verwachting in 2018. Het werk zal ongeveer een jaar duren. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil eind dit jaar de aanbestedingsprocedure starten. Of het strandje nu verdwijnt of niet, het gebied gaat er totaal anders uitzien. Uit recente tekeningen blijkt dat surfen vanaf het strandje straks een lastig verhaal wordt. Dat kan, er worden keuzes gemaakt. En als er niet binnendijks versterkt kan worden, moet er buitendijks versterkt worden. Niet versterken is immers geen optie. Natuurorganisaties grijpen de mogelijkheid met beide handen aan om het nieuw te vormen gebied direct maar vast te leggen als "uniek natuurgebied". Het voordeel van de buitenwaartse versterking is dat de mensen achter de dijk in hun huizen kunnen blijven wonen en de landbouwgrond behouden blijft. Bovendien krijgt Texel er een uniek gebied bij. Het nadeel is dat er op stukje niet meer gesurft kan worden. Het gebied is nu al Natura 2000 en beschermd, dat blijft het ook. "Daar gaan we niets aan veranderen. De natuur die we er verwachten is erg kwetsbaar en verstoringsgevoelig. Deze oplossing is alleen haalbaar – we krijgen alleen dan de benodigde vergunningen - als we het gebied op deze manier inrichten. We begrijpen dat mensen dit heel jammer vinden, maar hopen dat ze ook kunnen genieten van het bijzondere landschap dat ervoor in de plaats komt.", stelde een woordvoerder van het HHNK in juli in deze krant.

Zoals het gesteld wordt, verandert er weinig. Dat is natuurlijk onzin en een verschil tussen papier en praktijk. Blijkbaar valt Ceres al binnen Natura 2000 en is het al beschermd. Toch is iedereen vrij om het strandje te bezoeken en er te surfen. Het leverde het eiland zelfs kampioenen op. Als de natuurorganisaties doordrukken, het strand wordt afgesloten en daar ook daadwerkelijk gehandhaafd gaat worden, verdwijnt er een belangrijke plek voor veel Texelaars. Een baken van rust met zicht op de Wadden. Is er niet genoeg natuur op Texel? De Schorren, Utopia, De Hors, De Slufter, De Duinen van Texel etc. etc. Slaan we niet een beetje een door? En wie gaat het daadwerkelijk controleren? Of ga je er enorme hekken neer zetten? 

Texels Belang bemoeit zich met de zaak en krijgt al steun van Dries Veltkamp (PvdA). Het lastige is dat de plannen nog niet duidelijk zijn. Het fietspad dat verdwenen was, is op de meest recente tekeningen weer terug. Maar volgens ingewijden zegt dat ook weer niets. Ook deze tekeningen zijn niet definitief. Het laatste woord is over deze kwestie vast nog niet gesproken of geschreven. HHNK wil er voorlopig niet zoveel over kwijt, er is niet genoeg nieuws. Als dergelijke belanghebbenden zeggen dat er niet veel nieuws is, speelt er doorgaan van alles. Van alles waar ze de media of de bewoners niet goed bij kunnen gebruiken. Die worden geïnformeerd als de zaak eigenlijk al beklonken is. Mijn collega zou met HHNK op pad, maar ook dit werd ingetrokken. Daarom ook bij ons dinsdag geen groot verhaal. De laatste kennis die we hebben is vanmiddag wel te lezen in de krant... We blijven ons best doen.. 

In de commissievergadering van komende week, komt het onderwerp vast te sprake. Kan Texel zijn troetelstrandje behouden of hebben de sternen er weer een speeltuin bij? Wat lijkt te resten is een wandelpad met een vogelkijkhut. Van mij hoeft het niet. Gooi die lekker op Utopia en houd Ceres voor de Texelaar.

Job Schepers

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!