Logo texelsecourant.nl
Blogs

De Gouden droom

  Column

Nog vijf uur en dan is het zover. Dan doen Larissa en Haliegh een greep naar de gouden plak op de Paralympische 1000 meter op de baan bij het aangepast wielrennen in Rio, een wedstrijd waar Larissa al sinds 2013 mee bezig is. 

Waar de Paralympische sport in Nederland nog wel eens onderbelicht is geweest, was dat op Texel de afgelopen jaren zeker niet het geval. Media-aandacht, interviews, sponsoracties, benefietavonden en heel veel steunbetuigingen.  De reis die de topsporter maakte, maakte ze alles behalve alleen. Texel leeft mee met zijn sporters. Toch betekent dit niet dat de reis van Larissa een makkelijke was. Een breuk met de eerste partner Kim van Dijk gooide roet in het eten en vervolgens werd de tandem waarop ze reed door de Dorian Foundation aan Van Dijk toegewezen. Toen ze in Haliegh een nieuwe partner vond, moesten ze het doen met een te zware fiets, niet afgesteld op de twee wielrensters. Toch volgden Nederlandse titels en een zilveren plak op het Wereldkampioenschap in 2015. Toen volgde weer tegenslag. Op de 200 meter sprint op hetzelfde WK kwam het duo in botsing met een tegenstander en een been vol splinters was voor beiden het gevolg. Bij Larissa werden gigantische splinters operatief verwijderd. De grote revanche volgde in maart dit jaar. Amper gerevalideerd reden de dames bijna een wereldrecord en werden wereldkampioen op een veredelde bakkersfiets. Alsof Sven Kramer wereldkampioen wordt op houtjes. 

Na haar Nederlandse titel in 2014 schreef ik in een column het volgende: "Wie Larissa kent, zal niet verbaasd zijn, het is alles of niets. Haal haar neer en ze staat sterker op, de Leontien van Moorsel van Texel. Larissa kan je het bloed onder de nagels vandaan halen en het liefst plak je haar af en toe achter het behang." Al deze woorden heeft ze sindsdien geregeld waargemaakt. Zowel de titels als de irritatie. Larissa is een perfectionist. Regelmatig heb ik haar geïnterviewd en even vaak heb ik deadlinestress gehad, omdat mevrouw wel alles eerst wilde zien. Het moet wel goed zijn, maar de focus ligt natuurlijk op de baan. Als je zegt het stuk dan maar gewoon te plaatsen, heb je een conflict. Met het verkrijgen van foto's is het de laatste jaren al niet beter gesteld. Als Larissa in haar wedstrijdritme zit, is het lastig communiceren. Juist die af en toe vreselijk irritante eigenschap, heeft haar gebracht waar ze nu is. Focus.

Het is wielrennen geworden, maar de drive die Larissa heeft om zich te bewijzen is niet nieuw. Al op jonge leeftijd trad ze toe tot de jongerenraad. Dit succes was een stuk minder groot dan haar wielercarrière. De jongerenraad vergaderde met enige regelmaat en als jongeling bij de krant werd ik aangewezen om verslag te doen van de resultaten. Er werd veel gesproken, maar er is mij niet één daadwerkelijke actie van de politici in de dop bijgebleven. Larissa was voorzitter en als ik haar een mailtje stuurde over de vergaderingen kreeg ik een mailtje terug, waarvoor de griffier van de gemeenteraad nog moeite had moeten doen. Besloten vergaderingen, ambtelijke taal en allerlei interessante tekstjes die je bijna deden denken dat het echt om politiek ging. Toen ik mij in een column zeer kritisch uitliet over het jongerenclubje, was ik al snel uitgenodigd voor de volgende vergadering. Het leek meer alsof ik tegenover een tribunaal zat. In het midden van de raadszaal tegenover de hele jongerenraad met Larissa als voorzitter. We hebben er later kostelijk om moeten lachen tijdens het interview op de boerderij van Hans Kikkert. 

De manier waarmee Klaassen omgaat met haar beperking is bewonderenswaardig. Het feit dat ze maar vier procent ziet, weerhoudt haar niet van presteren. Sterker nog: het vormt een drijfveer die haar moeilijk te stoppen maakt. Of het nou de studie, de boerderij of de sport is. Het grootste gevaar zie ik vanmiddag dan ook niet in de concurrentie, maar in haarzelf. Ik zie haar er toe in staat de goede fiets die ze nu eindelijk heeft door midden te trappen. Via livestreams op de websites Paralympic.org en NOS.nl/ps2016 livestreams is de race van Larissa en Haliegh straks waarschijnlijk te volgen. De kans is daarnaast aanwezig dat de BBC de race live uitzendt op televisie. 

Succes meiden! Texel kijkt!

Job Schepers

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!