Afbeelding
Foto: Celine Kuijper

Dit artikel is geschreven door
Julia Van der Velde

Julia van der Velde blogt op freelancebasis voor de Texelse Courant

Gouden vierkante meters

Column Blogs

Iedereen om mij heen is op zoek naar een studentenkamer, maar tevergeefs. Woonruimte is niet te krijgen, al helemaal niet in de grote steden. Door de schaarste zijn de maandelijks kosten van zo’n kamer torenhoog. Het is belachelijk hoe duur de studentenkamers tegenwoordig zijn, daar moet toch iets aan gedaan kunnen worden?

Als student afkomstig van Texel, moet je echt wel een kamer zien te vinden. Elke dag drie, vier uur reizen is natuurlijk niet te doen en dan moet je in de avond ook nog terug. Maar studentenkamers zijn duur, verschrikkelijk duur. Dus als je er al één hebt kunnen bemachtigen in de huidige huizencrisis, betaal je je scheel. Natuurlijk hebben studenten recht op een studiefinanciering, maar dat is vaak niet genoeg en levert stress op door het nu al opbouwen van schulden. Dan heb je ook nog de aanvullende beurs waarbij het bedrag afhankelijk is van het inkomen van je ouders, dat ik heel raar vind, want wat nou als je helemaal niet thuis woont. Dan heb je er toch niks aan dat het gebaseerd is op het inkomen van je ouders? 

De gemiddelde prijs voor een kamer in de grote steden zou €500,- mogen zijn. Dat vind ik niet gek, een normale prijs zou je zeggen. Tegenwoordig tikt zo’n zelfde kamer zomaar tegen de €1000,- per maand aan en het is echt niet dat je er gouden badkamertegels of een platina wc-bril voor krijgt. Natuurlijk begrijp ik wel dat het te maken heeft met vraag en aanbod en dat er in dit geval meer vraag dan aanbod is, maar ik kan me niet voorstellen dat we hier met zijn allen geen oplossing voor kunnen bedenken. Als we de breedte niet in kunnen, moeten we misschien de hoogte in bouwen. Of meer investeren in tijdelijke studentenhuisvesting zoals containerwoningen of tiny houses. 

Woonstress is niet fijn, voor niemand niet. Het zou geen deel uit moeten maken van het studentenleven vind ik. Maar we hebben nou eenmaal een woningtekort, omdat we te weinig bouwlocaties en een stikstof probleem hebben. En dan heeft de coronacrisis er financieel gezien ook niet bij geholpen. Volgens de overheid hebben we in 2030 een groot deel van de schaarste verholpen, maar dan ben ik hopelijk al klaar met studeren. Studeren zou leuk moeten zijn, de tijd van je leven, maar het is nu voor veel studenten vooral huizenstress.

Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 12 uur geleden 6
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 18 uur geleden 68
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
medewerker planning gezocht 19 uur geleden
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15
Afbeelding
"Als we niets doen, gaat iedereen het voelen" Algemeen 14 apr, 10:30 13
Twee verdwaalde narcissen in een veld blauwe druifjes.
De Lezersfoto - Bollen in bloei Algemeen 14 apr, 08:00 2