Afbeelding
Foto: Stefan Witte

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bestuurder in coronatijd - Vrijheid

Column

Het vaccineren op Texel verloopt prima. Ik hoor van iedereen dat het super geregeld is in de sporthal. En het kwartiertje nazitten om te kijken of er niemand onwel wordt, bevalt de Texelaar wel. Elkaar tegenkomen en even kletsen met elkaar. Erg gezellig, zelfs zo gezellig dat mensen blijven plakken en eruit moeten worden gezet om plaats te maken voor anderen.

Deze maand word ik ook opgeroepen. Ik heb er helemaal zin in, want het voelt alsof ik mijn vrijheid terug krijg. Leven in vrijheid. Vroeger dacht ik dan aan de oorlog, maar nu is het zaak de wereld te bevrijden van corona. Het beheerst ons leven op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden.

Op zo’n moment verlang je toch erg naar het gezond verstand van de Texelaar hoor

En dan hebben wij op Texel het nog getroffen. Mijn vriendin uit Amsterdam wordt er un peu nerveux van. De drukte in de stad vliegt haar aan. Ze is afgelopen jaar maar liefst vijf keer op Texel geweest. Hier vindt ze rust en ruimte. Zij is niet de enige. Toen we vorig jaar juni weer ‘open’ gingen, wisten de toeristen Texel direct weer te vinden. Het valt dan niet mee om drukte te mijden. Ook vakantiegangers die even geen zin hebben zich aan coronaregels te houden, maken het ons niet makkelijk. Winkeliers letten zo goed als mogelijk op de aantallen klanten en hun gedrag. Verder gaat het op sien Tessels natuurlijk. Drie keer zwaaien is een afspraak! Die Texelse aanpak vind ik prima.

Zelf was ik vorige week met fietsvakantie in Brabant. Onderweg brak mijn telefoonhouder. Die had ik gekocht bij een landelijke winkelketen. Geen nood want in de omgeving waar ik fietste, ontwaarde ik een filiaal van deze winkelketen. Het was een half uur voor sluitingstijd en er was werkelijk geen kip in de winkel. Een medewerkster stond bij de ingang en vroeg of ik een afspraak had. Nee, maar die wilde ik dan bij deze maken. Helaas, afspraken moesten minimaal één uur van te voren gemaakt worden. Nu had ik buiten op het bord gezien dat je online kon bestellen en je bestelling vervolgens in de winkel kon afhalen. Dus vroeg ik of de juffrouw dan misschien mijn bestelling uit de schappen wilde pakken. Ook dat paste niet in het winkelprotocol. Er zat echt niets anders op dan de volgende dag terug te komen. Op zo’n moment verlang je toch erg naar het gezond verstand van de Texelaar hoor.

De Texelse economie heeft al met al nog redelijk goed gedraaid. Zeker vergeleken met de rest van Nederland. Ik voel dan trots en bewondering voor die Texelse ondernemende mentaliteit. Niet bij de pakken neerzitten maar zoeken naar mogelijkheden. Natuurlijk worden daarbij soms de grenzen opgezocht. Dan heb je een gemeente nodig die oog heeft voor de verschillende belangen. Wat dat betreft ook respect voor de gemeenteraad. Niet iedereen is het eens met besluiten van de raad. Dat resulteert regelmatig in heftige kritiek op social media. Vrijheid van meningsuiting is een hoog goed, maar ook niet helemaal zonder grenzen. Er moet altijd ruimte zijn voor de mening van de ander. Laten we hopen dat mensen zich vrij blijven voelen om zich net als de huidige raadsleden in te zetten voor het belang van Texel. Raadsleden zorgen ervoor dat Texel zelfstandig kan blijven en vrij om de eigen beslissingen te nemen. Leve onze vrijheid! Overigens ben ik van mening dat we dringend behoefte hebben aan raadsleden tussen de dertig en vijftig jaar.

Hennie Huisman

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3