Afbeelding
Foto: Stefan Witte

Bestuurder in coronatijd - Wandelen

Column

Ik heb sinds kort een nieuwe hobby: wandelen. Met Duo Penotti. Dat heeft wellicht enige uitleg nodig. Het is geen heerlijke chocoladepasta voor op de boterham, maar het zijn onze twee Franse bulldogs King en Stitch. Je kunt ze goed uit elkaar houden, want de een is wit en de ander zwart. Zo moeilijk is dat dus niet, hoewel ik mij nog regelmatig vergis in de namen. Dan roep ik de een, maar dan komt de ander. Als ze überhaupt al luisteren, want dit ras staat er bekend om dat ze een eigen wil hebben.

Waar ik voorheen na een paar kilometer er genoeg van had, zijn wandelingen van ongeveer 10 kilometer meer regel dan uitzondering

Je hoort weleens dat honden op de baas lijken. Ik denk dat daar een kern van waarheid in zit. Maar goed, om even terug te komen op de hobby. Eigenlijk is dat best een leuke bezigheid, dat wandelen. Het geeft ontspanning in deze roerige tijden. En soms ga ik alleen, maar meestal met gezelschap. En dan kom je tot de leukste gesprekken. Ontspanning helpt om je lichaam te laten uitrusten, je hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Van dat laatste heb ik niet zoveel last, maar ik kan mij voorstellen dat anderen in deze Corona crisis dat wel hebben. En wandelen geeft dan een mooie afleiding. Voor mij eigenlijk ook een vervanging van de sport die ik beoefen: bootcampen. Maar sinds ik enkele maanden met een aardige knieblessure loop, moet ik noodgedwongen het rustiger aan doen.

Op de fiets of mountainbike gaat gelukkig wel, maar wandelen is nu een beetje uit de hand gelopen. Waar ik voorheen na een paar kilometer er genoeg van had, zijn wandelingen van ongeveer 10 kilometer meer regel dan uitzondering. En die twee bullen waren volgens de dierenarts iets te zwaar bij de laatste controle. Maar ook die zijn inmiddels ‘in shape’ en lijken gelukkiger dan voorheen. Iedere keer als ik andere schoenen aan doe, staan ze al naast de stoel te springen.

De oplossing is voor iedereen anders. Belangrijk is dan ook om in beweging te blijven

U begrijpt dat ik ze meerdere keren teleur moet stellen, want er moet ook nog gewerkt worden. Daarnaast is ontspanning over de dag heen ook belangrijk om goed te kunnen slapen. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar ontspanning geeft. Een van de wandelmaatjes gaf aan dat het niet uit maakt wat je doet, als je maar afleiding zoekt in de activiteiten die jouw interesse hebben. Zo geef je aandacht aan de dingen die voor jou belangrijk zijn.

De oplossing is voor iedereen anders. Belangrijk is dan ook om in beweging te blijven. Wat ik niet wist is dat het lichaam bij beweging er voor zorgt dat je dopamine aanmaakt. Dat zorgt ervoor dat je je goed voelt. Dat is in deze periode iets wat we goed kunnen gebruiken. Bewegen heeft dus ook een positieve invloed op hoe jij je mentaal voelt. Het begint bij mij inmiddels op een verslaving te lijken. En niet alleen het wandelen, maar ook het decor waar ik mij dan in mag begeven.

Overal foto’s van maken hoe mooi Texel wel is. We blijven ambassadeur van onze mooie eiland, nietwaar? En dat geeft weer veel reacties en zelfs aanmeldingen van geïnteresseerden die dat leuke plekje nog niet eerder gezien hebben en graag mee willen. Ik wil het iedereen aanraden.

Edo Kooiman         

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 1 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3