Michiel Uitdehaag:
Michiel Uitdehaag: Foto: Jeroen van Hattum

Burgemeester in coronatijd

Column Blogs

Onder de titel ‘Burgemeester in coronatijd’ schrijft burgemeester Michiel Uitdehaag vanaf deze week iedere twee weken een column voor deze krant. Hij geeft zo een kijkje in de beslommeringen waarmee een burgemeester zoal te maken krijgt.  

Eind september waren wethouder Vlaming en ik gestart met een ronde langs de zorginstellingen. Niemand mag in deze tijd vergeten worden. En we wilden graag zelf van de cliënten horen hoe ze deze tijd, zeker in het begin van de coronacrisis, ervaren hadden.

Confronterend om het echt te zien en horen van de mensen zelf

Dat ging me niet in de koude kleren zitten. Cliënten die maandenlang van ouders gescheiden waren. Medewerkers die niet alles meer konden doen, om te voorkomen dat cliënten besmet zouden worden. Dagbestedingen die een tijd stil hebben gelegen. Om maar te zwijgen van cliënten met verkoudheidsklachten, die op een kamer in quarantaine moesten…. Allemaal te begrijpen gevolgen van het rondwaren van het coronavirus, maar confronterend om het echt te zien en horen van de mensen zelf.

Het signaal was helder: zorg dat we het virus onder controle houden, of nog beter, dat we er zo snel als kan, vanaf raken.

Onze ronde werd helaas afgebroken door de landelijke maatregelen die eind september werden afgekondigd. We vonden het niet meer verantwoord de bezoeken voort te zetten. Zodra dat weer kan, pakken we dat weer op! Het bleef helaas niet bij de maatregelen van september.

Enkele dagen terug zagen we allemaal de landelijke corona-besmettingscijfers verder oplopen. “Het zal toch niet…”, dacht ik toen. Na alle inspanningen die we op Texel hebben gedaan om verspreiding van het virus tegen te gaan!

Wat ik vreesde werd dinsdagavond waarheid. Opnieuw zeer vergaande maatregelen. Belangrijkste doel: kwetsbaren beschermen, de zorg ontlasten en ziekenhuizen beschikbaar houden voor reguliere zorg. Ondertussen dacht ook aan de cliënten in de instellingen op Texel.

Ik hoop oprecht dat de maatregelen effectief blijken. Dat de sluiting van cafés, afgelasten van evenementen en beperkte groepsgroottes, eraan bijdragen dat landelijke verspreiding van het virus wordt ingedamd. Dan is deze, opnieuw zeer ingrijpende aanpak, in elk geval ergens goed voor.

Dus ook na deze landelijke ‘gedeeltelijke lockdown’, zullen we vooral doorgaan met de aanpak die we al deden op Texel. We laten ons niet ontmoedigen!

Dat neemt niet weg dat het aantal besmettingen op Texel, redelijk beheersbaar is gebleven. Helaas zijn ook een aantal inwoners van Texel in het ziekenhuis terecht gekomen. Maar we kunnen zien dat de maatregelen die we hier hebben genomen, duidelijk niet voor niets zijn geweest. We zijn op Texel gelukkig niet meegegaan met de landelijke, opwaartse trend van besmettingen. Dus ook na deze landelijke ‘gedeeltelijke lockdown’, zullen we vooral doorgaan met de aanpak die we al deden op Texel. We laten ons niet ontmoedigen!

Laten we naar elkaar omkijken, is een slogan van een landelijke omroep nu. De gevolgen van de coronacrisis zijn niet alleen financieel, maar voor velen ook fysiek of mentaal. Maak contact met anderen, zeker als je merkt dat het niet goed gaat. Juist op Texel, waar we elkaar goed kennen. Maak een praatje met je buurvrouw die haar bedrijf heeft moeten sluiten, of met je alleenstaande buurman. Kijk om je heen en geef om elkaar. Houd de moed er in. Het college spant zich ondertussen in richting Rijk om een volgende besmettingsgolf te voorkomen. Dat is voor het vertrouwen en de volksgezondheid, cruciaal!

Michiel Uitdehaag

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 11 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30