Logo texelsecourant.nl
Pixabay
Blogs

De verhuisboete

  Column

"Wist jij dat iedere woningzoekende, dus ook alle Texelaars die al tijden op de wachtlijsten staan bij Woontij, een huisvestingsvergunning moet aanschaffen á 120 euro?" 

Zomaar een vraag die ik van de week binnenkreeg. Ik was er niet van op de hoogte en heel eerlijk gezegd dat ik dat het weer zo'n wandelgangenverhaal was dat uit zijn verband was gerukt. Voor de zekerheid maar even navraag doen. Ook bij mijn collega's op de redactie ging niet direct een belletje rinkelen en hetzelfde gold voor een aantal vrienden die goed in het onderwerp zitten. Dan nog maar even neerleggen bij voorlichting van de gemeente. Die belden al snel terug om te bevestigen dat dit klopte.

Ze waren verbaasd over mijn vraag. Dit was al vanaf het begin gecommuniceerd en wij hadden het zelf ook al ergens gemeld. 1-0 voor voorlichting, want ze had gelijk. Ik had dit nieuws in alle commotie van de toch al ingewikkelde huisvestingsverordening gemist. Maar ik was gelukkig niet de enige. "Het zijn kostendekkende leges, berekend op basis van de tijd die de ambtenaar hiermee bezig is." 

Dus het kost deze ambtenaar 120 euro aan tijd om in de gemeentelijke basisadministratie te kijken! Vet gaaf, geef mij die baan! Dat het iets meer uitzoekwerk vergt of iemand voldoet aan de eisen voor een huisvestingsvergunning als deze van de overkant komt, snap ik. Valt hij binnen deze verordening, heeft hij sociale of economische binding? Heeft hij inderdaad werk. Allemaal duidelijk. Maar hoe kan het veel tijd kosten om dit voor een Texelaar te controleren. Een persoon die hier woont staat - in de meeste gevallen - ingeschreven bij de gemeente Texel. De naam en geboortedatum invullen in het systeem en je hebt een antwoord. Als dat 120 euro moet kosten, snap ik dat het financieel zo slecht gaat met deze gemeente. Ik had dit stukkie waarschijnlijk al geschreven als het ging om veertig euro, maar 120! Serieus?!

Het gaat me niet om dit bedrag, dat kan ik wel missen. Ook voor mensen die een huis kopen na 1 oktober, is het vast te overzien. Dan gaat het van de grote hoop. Maar wanneer jij verhuist van een sociale huurwoning en al op de kleintjes moet letten, is 120,- een hoop geld. Een echt goede uitleg ontbreekt ook nog. Ik zag een tijd terug dat ze mensen zoeken bij de 'gemeentewinkel'. Ik vroeg me af wat ze in zo'n winkel verkochten, maar gelukkig weten we dat nu. 

Nu weet ik dat het leven op Texel duurder is, maar een snel kijkje op het wereldwijde web doet je toch schrikken. Een dergelijke vergunning kost in Amsterdam bijvoorbeeld €59,-, en in Haarlem 56,50. Ik ben niet tegen belastingen, maar wel tegen woekerprijzen. Ik snap dat dingen betaald moeten worden, maar deze verhuisboete vind ik buitenproportioneel. Maar wie ben ik? Het is jammer dat ik dit gemist heb, nu is het al besloten. De gemeenteraad heeft hier immers al mee ingestemd. 

Job Schepers 

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

 

 

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Evenementen op Texel zouden beter op elkaar afgestemd moeten worden:Reageren!