Logo texelsecourant.nl
Augustus: Texel kent een zeer druk seizoen na vermelding in de Lonely Planet.
Augustus: Texel kent een zeer druk seizoen na vermelding in de Lonely Planet. (Foto: Jeroen van Hattum)
Blogs

De teerling is geworpen

  Column

"Als we de pleister snel van de wond trekken is de pijn weg. Wellicht is men het dan vergeten als er een definitieve klap op de begroting wordt gegeven." Ik vraag me ergens af in hoeverre dat heeft meegespeeld om de verhoging van de toeristenbelasting en het loslaten van de zeven nachten sneller af te tikken dan een broodje shoarma na een avondje stappen. 

De woede was groot na het besluit van Texels Belang, GroenLinks en de VVD en ik snap wel waarom. De laatste jaren is er veel geld uitgegeven aan geldverslindende projecten. In mijn ogen nog steeds veelal goede projecten, maar ze vielen allemaal duurder uit. We moeten bijvoorbeeld een sporthal waarvan ze bij het NOC*NSF zouden zeggen 'Nou, nou. Is dit niet wat veel van het goede?' en een onderwijscentrum dat per se los moest staan, omdat de leerlingen anders niet snappen op welke school ze zitten. Kost wat meer, maar ja.... Over het smijten met geld is wel genoeg gezegd en ik ga dat hele praatje niet herhalen. Daar zit hem voor mij de pijn ook niet.

Maar waar zit die dan wel? In de verhoging van een roze koek per dag? In de verhoging van tien roze koeken per persoon per vakantie? Ook niet. Uiteraard betaal ik het niet als bewoner, maar ook als ik ergens op vakantie ga, kijk ik nooit naar de toeristenbelasting. Ben ik bang dat er minder gasten komen? Voor de campings gaat dit wellicht op, al blijft er er voor langkampeerders waarschijnlijk een regeling bestaan, waardoor deze verhoging wel te overzien is. Voor andere takken betekent dat er minder mensen komen die hun eigen lunchpakket, zwembad en Schultenbräu meenemen. Wanneer er iets minder mensen komen, die wel iets meer uitgeven zie ik daar het probleem niet zo in. Los van het feit dat je je moet afvragen of het netjes is om minderbedeelden op deze manier van het eiland te weren. 

Het gaat mij er om dat er zonder enige ruimte voor onderhandeling een vorm van verhoging doorheen is geramd door de coalitie, waarbij niet alleen de mening van de oppositie, maar ook die van belanghebbende partijen (zoals bijvoorbeeld TOP, die voor een goed onderzoek pleitten) als een gezonde snack op een obesitasfeestje aan de kant geschoven zijn. "Dit is de enige manier om de begroting sluitend te krijgen. Als we goedkopere tarieven voor campings doen, moet ik elders weer verhogingen doorvoeren", meldde wethouder Huisman hierover. Wat Huisman ook had gezegd, men was woest geweest. Zo werkt dat als je belastingen verhoogt. Dan zijn er altijd mensen boos. Maar om nu te stellen dat dit de enige optie was, gaat mij wat ver. "Maar de opbrengsten komen ook vooral ten goede aan investeringen in de toeristische infrastructuur." Ik denk niet dat ze liegt, maar het wordt even gunstig uitgelegd. Het is zo dat het geld voor al die andere projecten namelijk al in het rond is gestrooid. 

Gelukkig zijn er ook goede zaken. De totaal ondoordachte populistische verkiezingsbelofte van Texels Belang om betaald parkeren op het strand af te schaffen is er nog niet door. Dit geintje gaat namelijk naar schatting €740.000,- kosten. Van dat geld kun je ook een verdeelsleutel binnen de toeristenbelasting betalen wethouder. Ik denk graag mee. Het afschaffen van betaald parkeren kreeg onder meer steun van coalitiepartner GroenLinks. "Je gunt je coalitiepartner wat. Zo werkt dat in een coalitie", merkte raadslid Elias Marseille doodleuk op. Ik hoop dat Elias mij ook wat gunt, ik zal het rekeningnummer doorgeven. Ook het feit dat Staatsbosbeheer dan kan gaan innen in plaats van de gemeente zag hij als positief neveneffect. Kunnen ze mooi de fietspaden mee opknappen. Vet goed idee! Iedere instantie zijn eigen parkeerheffing. Laten we dan wel de sticker bij het vignet weer invoeren! Kunnen we ze allemaal verzamelen! En dan allemaal volwassenen die bij de ingang van parkeerterreinen vignetten staan te ruilen achter dranghekken. Sick!

We kunnen klagen en dat mag. Maar aan de andere kant krijgt het volk wat het verdient. Hier is op gestemd. Texels Belang blinkt al jaren niet uit in dossierkennis en heeft zich via een lijst vol barmannen toch weer in het pluche gewerkt. De VVD durft niet aan de OZB te zitten en geeft niet om de kleintjes en dat het een misverstand is dat GroenLinks een sociale partij is, is bij de meeste mensen al jaren duidelijk. Laatstgenoemde was bovendien drukker bezig met het feit in de coalitie te komen dan met principes. Eén wethouder is dan ook al weg en heeft plaatsgemaakt voor een cultuurwethouder die niet zoveel met cultuur schijnt te hebben. Het tweede gekozen raadslid van de partij gaat studeren - heel goed overigens - en daarvan is het nog niet zeker dat hij gemeenteraadslid blijft. Als dat niet gebeurt, zijn de nummer 1 en 2 van GroenLinks binnen anderhalf jaar na de verkiezingen vertrokken. Verkiezingsbeloftes, het blijven mooie dingen.

Is er dan nog redding? Alleen de coalitiepartijen steunden dit besluit. Als de coalitie valt voor de begroting wordt vastgesteld, is er middels amendementen nog van alles te doen aan het tarief. Ik denk niet dat deze coalitie de eindstreep haalt.... Waarom dan niet nog weg voor de begroting.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

 

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Wel of geen energieveld van 17 hectare langs de Pelikaanweg?Reageren!