Afbeelding
Foto: Eigen foto

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelaar onderzoekt migratiemotieven op het eiland

Algemeen

Iedere Texelaar en voormalige Texelaar heeft wel een mening over wat er goed en wat er fout gaat op het eiland. Wat maakt Texel zo aantrekkelijk om er te wonen? Zijn het de vriendelijke mensen die er wonen, het 'ons-kent-ons gevoel', de flora en fauna op het eiland, of toch de nabijheid van de voorzieningen die het belangrijkste zijn? En waarom is Texel zo onaantrekkelijk om er te wonen? Is hierbij de schaarste op de woningmarkt, de drukte van het toerisme of de relatief eenzijdige economie het belangrijkst?

Duco Meskers, student Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Utrecht, doet voor zijn afstudeeronderzoek onderzoek naar de migratiemotieven van en naar het eiland Texel. Hij is zelf geboren en getogen op het eiland en reist wekelijks heen en weer tussen het eiland waar zijn ouders nog woonachtig op zijn en de stad Utrecht waar hij studeert. De komende jaren staat hij voor het dilemma of hij later aan de 'overkant' wil blijven wonen of zich toch permanent wil vestigen op het eiland Texel.

Het dilemma vormde voor Duco een aanleiding om onderzoek te gaan doen naar de sterke en zwakke punten van het eiland waarop hij heeft gewoond. Het is duidelijk dat Texel, net zoals het grootste deel van de plattelandsgebieden in Nederland, te maken heeft met een toenemende vergrijzing van de bevolking (het relatieve aandeel ouderen neemt toe). Echter vormt Texel een unieke woonomgeving, mede gevormd door de toeristische aantrekkingskracht, waarin het zich kan onderscheiden van andere plattelandsgebieden binnen Nederland.

Met zijn onderzoek wil Duco de belangrijkste motieven onder verschillende leeftijdsgroepen in kaart brengen. Wat maakt Texel aantrekkelijk voor het aantrekken van zowel jongeren, volwassenen en ouderen? En wat maakt Texel juist onaantrekkelijk voor het behouden van zowel jongeren, volwassenen en ouderen? Bovendien wil hij de dynamiek op het eiland in kaart brengen: speelden de redenen die jongeren tegenwoordig aangeven om te vertrekken van het eiland vroeger ook bij de tegenwoordig oudere bevolking? Of zijn deze redenen in de loop van de tijd veranderd?

Door middel van een digitale enquête worden een aantal vragen aan u voorgesteld die Duco helpen om meer inzicht te verkrijgen in de aantrekkingskracht en afstotingskracht van Texel. Wanneer u in het verleden naar Texel toe bent verhuisd, of al uw hele leven woonachtig bent op het eiland, krijgt u naast een aantal vragen over de persoonskenmerken ook een aantal vragen over de aantrekkingskracht van Texel. Wanneer u van het eiland af bent verhuisd krijgt u naast en aantal vragen over de persoonskenmerken ook een aantal vragen over de afstotingskracht van Texel. Wanneer u in het verleden zowel naar Texel toe en van Texel af bent verhuisd krijgt u naast de persoonskenmerken ook een aantal vragen over zowel de aantrekkings- als de afstotingskracht van Texel.

De enquête mag worden ingevuld door mensen van 18 jaar en ouder. Bovendien moet de respondent op Texel wonen of in het verleden op Texel gewoond hebben. Duco zou het zeer waarderen als u de tijd wilt nemen voor het invullen van de enquête. De Texelse Courant helpt Duco graag bij het breder bekend maken van zijn onderzoek. De enquête is beschikbaar via de link: https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b9kt6r7tN4sfVGJ

De enquête wordt u aangeboden namens het format van de Universiteit van Amsterdam. Echter voert Duco het onderzoek uit namens de Universiteit van Utrecht. Alvast hartelijk dank voor het invullen van de enquête namens Duco Meskers.
 

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 23 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2