Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Schaakclub En Passant

Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

Schaakcompetitie beëindigd: Dros blijft kampioen

Sport

Maandagavond speelden de schakers van En Passant de laatste ronde van de interne competitie in de Buureton. De belangrijkste partij was die tussen Jaap De Wijk en Jaap Dros die feitelijk speelden om het schaakkampioenschap van 2019. Dros ging de confrontatie in met een minimale voorsprong op Jaap de Wijk, die bij een overwinning Dros op de ranglijst zou passeren en daarmee voor de eerste keer de titel zou grijpen. Dros'  kleine plus in punten maakte dat hij voldoende had aan remise om zijn titel te prolongeren.

In de onderlinge partijen van afgelopen seizoen kon De Wijk bogen op een ruime plusscore tegen de titelverdediger. Een paar verliespartijen van de Wijk tegen En Passantsubtoppers aan het eind van het seizoen deden hem echter terugvallen naar de tweede plaats. Het verschil tussen beide schakers was zo gering dat de partij de laatste ronde de beslissing moest brengen.

De Wijk mòest dus winnen en hij deed er dan ook van alles aan om met de witte stukken een prettige uitgangspositie te krijgen. Dros had vooraf al te kennen gegeven dat hij de Wijk, die dit seizoen in de interne competitie zeer goed speelde, de titel best gunde, maar dat hij er uiteraard alles aan zou doen om zijn tweeëndertigste schaaktitel te pakken.

Op het bord ontwikkelde zich een hevige strijd, waarbij het evenwicht vermoedelijk nergens verbroken werd. In het middenspel kon Dros wellicht bogen op een klein voordeeltje, maar De Wijk verdedigde zich nauwkeurig en er ontstond een eindspel met dames en torens nog op het bord, waarin het voor beide spelers riskant was een winstpoging te wagen. Er werden hier en daar nog wat plaagstootjes uitgedeeld en er werd nog behoedzaam wat heen en weer gespeeld, toen De Wijk tot verbazing van Dros op de 45ste zet remise aanbood en daarmee dus het kampioenschap opgaf. 'Ikzelf had in zijn plaats tot de laatste pion doorgespeeld en misschien zelfs een kamikazepoging ondernomen, de tweede plek was toch al zeker', aldus Dros, maar De Wijk gaf te kennen geen reële aanknopingspunten meer te zien en zei ook tevreden te zijn met het gegeven dat hij in de onderlinge partijen tegen Dros een plusscore had.

Jon van Dorsten eindigde als derde en zei volgend jaar een serieuze poging te willen ondernemen om de hegemonie van Dros te doorbreken.

Eindstand aan de top En Passant seizoen 2018/2019:

1. Jaap Dros 2. Jaap de Wijk 3. Jon van Dorsten 4. Co van Heerwaarden 5. Frans Eijgenraam 6. Gerard Postma

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 12 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 17 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1