De gemeente handhaaft scherp op illegale verhuur aan toeristen.
De gemeente handhaaft scherp op illegale verhuur aan toeristen.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Handhaving tegen illegale toeristische verhuur

Politiek

De gemeente is stevig aan het controleren op illegale verhuur van permanente woningen of verkeerd gebruik van logies met ontbijt.

Bij de gemeente zijn tot op heden zijn zo'n 110 meldingen bekend van "mogelijk strijdig gebruik op het gebied van recreatief verhuur van een permanente woning of verkeerd gebruik qua logies met ontbijt."

De eerste 42 adressen zijn gecontroleerd. Hieruit kwam naar voren dat de helft van de adressen in strijd was met de regelgeving. De gemeente heeft hiervoor handhavingsprocedures gestart. De overige adressen worden momenteel onderzocht.

Uit controles van logies met ontbijt blijkt dat niet alle verhuurders toeristenbelasting afdragen, terwijl dat wel verplicht is. Het tarief voor 2019 is €1,85 per persoon per nacht, met een maximum van zeven aaneengesloten nachten.

Is recreatieve verhuur volgens het bestemmingsplan niet toegestaan, dan is het verhuren van een accommodatie illegaal. Illegale recreatieve verhuur wordt niet legaal door het betalen van toeristenbelasting.

Regels

Logies met ontbijt, waarvan er bij de gemeente nu ongeveer 170 bekend zijn, is toegestaan voor elke woningbezitter. Maar er gelden wel voorwaarden. In elke woning mag aan maximaal zes personen in maximaal drie kamers logies met ontbijt worden aangeboden. Voorwaarde is dat de wonen de hoofdfunctie van de woning blijft en dat de verhuurde ruimte aan de woning vast zit (dus niet in losstaande gebouwen). Een keuken(blok) en woonkamer in de verhuurde ruimte zijn niet toegestaan. Er mag alleen een slaapkamer (met sanitair) voor logies met ontbijt worden aangeboden.

Permanente verhuur

Recreatief verhuur van gehele permanente woning is op Texel niet toegestaan. Tenzij de woning tientallen jaren geleden de aanduiding 'tweede woning' heeft gekregen. Informatie hiervoor staat in het bestemmingsplan.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2