Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kwart jeugd drinkt al voor veertiende

Algemeen

Een hoog gebruik van alcohol, sigaretten en verdovende middelen en een hoop jongeren met het gevoel dat ze niet lekker in hun vel zitten.

Het is geen nieuw verhaal op Texel, maar wel iets dat opnieuw is bevestigd in een onderzoek dat vorig jaar onder 310 Texelse jongeren in de derde en vierde klas van het voortgezet onderwijs is gehouden. De resultaten werden gisteravond gepresenteerd door de gemeente.

Volgens de uitkomsten heeft een kwart van de Texelse jongeren voor hun veertiende al wel eens alcohol op en drinken gemiddeld acht op de tien Texelse jongeren alcohol. Gemiddeld drie op de tien jongeren waren tijdens de onderzoeksperiode (oktober 2018) in een periode van dertig dagen daarvoor wel eens dronken geweest.

Volgens hetzelfde onderzoek zitten gemiddeld twee op de tien Texelse jongeren zonder recept aan de kalmeringspillen, gebruiken twee op de tien cannabis en zit één of de tien aan het lachgas.

In totaal 85,5 procent van de 310 ondervraagde jongeren zegt tevreden te zijn met zijn of haar leven. Tegelijkertijd zeggen gemiddeld twee op de tien Texelse jongeren zich wel eens eenzaam te voelen en zegt één op de tien wel eens serieus zelfmoord te hebben overwogen.

Het onderzoek werd gehouden in het kader van het zogeheten IJslands Model dat een jaar geleden op het eiland zijn intrede deed.

Dat is een manier van preventie die begin jaren negentig op IJsland werd ontwikkeld toen daar naar voren kwam dat er onder de jeugd veel zware rokers en drinkers zaten.

Daar ontstond vervolgens een stroming waarbij voor de jeugd activiteiten werden opgezet om in de vrije tijd wat voorhanden te hebben en waarbij een hoop geledingen in de samenleving samen aan de slag gingen om het roken en drinken omlaag te krijgen. Daar ging een generatie overheen, maar inmiddels is het gebruik van verdovende middelen onder de jeugd op IJsland een stuk minder dan in de jaren negentig.

De gemeente hield donderdagavond een bijeenkomst op het gemeentehuis om – in het kader van het IJslands Model - te praten over manieren om de Texelse jeugd gelukkiger te laten worden.

Daarbij werd specifiek ingegaan op vrijetijdsbesteding van de jeugd, betrokkenheid van ouders bij hun kroost en het gevoel van welzijn en gezondheid onder Texelse jongeren.

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 11 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 14 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15