Logo texelsecourant.nl
Deze woning aan de Boogerd is volledig energieneutraal gemaakt.
Deze woning aan de Boogerd is volledig energieneutraal gemaakt. (Foto: Edwin Boering)

Energieneutrale Huizenroute op Texel

Tjjdens de Texelse Energieneutrale Huizenrout houden negen energieneutrale woningen op Texel zaterdag 18 mei open huis.

Tijdens deze bijzondere open huizenroute zetten bewoners van energieneutrale woningen hun deuren open voor belangstellenden. Elke woning heeft voor een andere oplossing gekozen om energieneutraal te worden. Dit kunnen bezoekers met eigen ogen zien en de praktijkervaringen van de bewoners horen.

Men krijgt antwoord op vragen als: Hoe ziet een warmtepomp er uit en hoeveel lawaai produceert deze? Hoe ziet een lage temperatuur radiator er uit? Zou een pelletketel vooreen oplossing zijn? Wat is het voordeel van zelf stroom produceren met zonnepanelen? Wat is het verschil tussen een zonnecollector en zonnepanelen?

Tijdens deze dag zijn de volgende woningen te bezichtigen. Ze zijn niet de hele dag open, dus het is handig om vooraf te kijken welke maatregelen bezoekers willen zien en wanneer dat kan.

Welke woningen?

- Pontweg 16, Den Hoorn (13.00 – 15.00 uur): stolp met woonhuis met lucht/water warmtepomp, pelletkachel, zonnepanelen en lage temperatuur radiatoren.

- Hallerweg 55, Den Burg (14.00 – 17.00 uur): traditionele stolp met lucht/water warmtepomp, balansventilatie en zonnepanelen via zonnecollectief De Hal.

- Schilderend 132, Den Burg (10.00 – 13.00 uur): pelletketel, zonnecollector en zonnepanelen.

- Burdetstraat 5, De Burg (10.00 – 13.00 uur): lucht/water warmtepomp, Brink luchtverwarming, zonnepanelen.

- Molendwarsstraat 8, Den Burg (10.00 -13.00 en 15.00 – 17.00 uur): lucht/water warmtepomp, lage temperatuur radiatoren, zonnepanelen.

- Warmoesstraat 52, Den Burg (11.00 – 15.00 uur): isolatie, houtkachel-cv, lucht/water warmtepomp, zonnecollector, zonnepanelen.

- Boogerd 19, Den Burg (14.00 – 16.00 uur): isolatie, pelletkachel, zonnepanelen, accu.

- Kadijksweg 8, Den Burg (10.00 – 12.30 uur): pelletketel, zonnecollector, zonnepanelen, accu's.

- Kotterstraat 8, Oosterend (10.00 -15.00 uur): isolatie, pelletketel (zie foto), zonnecollector, zonnepanelen.

Het overzicht staat ook op www.energiekadvies.nl/huizenroute. Komende week is in het gemeentehuis en in diverse dorpshuizen een folder verkrijgbaar. Deze is via de website ook te downloaden.

De gemeente Texel heeft, dankzij een bijdrage van de provincie, een subsidieregeling waarbij huiseigenaren subsidie kunnen krijgen als hun woning van het gas af gaat en ze zelf evenveel elektriciteit opwekken als wat ze gebruiken. Tot nu toe hebben zo'n 25 mensen hier gebruik van gemaakt, waarvan er zo'n 15 woningen al helemaal gereed zijn.

Advies en subsidie

Texelaars die ook overwegen om hun woning energieneutraal te maken kunnen een gratis oriënterend gesprek aanvragen via www.texel.nl/energieneutraal bij Energiek Advies of het Duurzaam Bouwloket. De gemeente stelt een subsidie beschikbaar van 20 procent van de uitvoeringskosten met een maximum van €5.000,-. Via de gemeente kan tegen een schappelijke rente geld geleend worden voor het energieneutraal maken van de eigen woning.

De Energieneutrale Huizenroute is een initiatief van Energiek Advies, en werkt hierbij samen met het Duurzaam Bouwloket en de gemeente Texel.


Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!