Afbeelding
Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Dochters gesneuvelde oorlogsvliegers bij Herdenking

Algemeen

Bijzondere gasten vanavond bij de Herdenking in de Burght en op de Algemene Begraafplaat

Jo Walton en Vicky Clark zijn dochters van twee vliegers die op 14 januari 1944 op Fonteinsnol zijn omgekomen. 

Donderdag ontmoetten zij in Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel '40-'45 Bram van Dijk, die in het verleden al veel contacten heeft gelegd met nabestaanden van gesneuvelde oorlogsvliegers.  Jo en Tony Walton, die ook op Texel was, wonen in de Algarve Portugal. Vicky Clark woont in Whangarei New Zealand, 

Op 14 januari 1944 stortte de LancasterND421 OF-S neer nadat het was aangevallen door een nachtjager. Het toestel explodeerde in de lucht en 5 van de 7 inzittenden kwamen hierbij om. Albert East en Riddley Brown wisten zich enkele ogenblikken voor de explosie met een parachute te redden en kwamen aan de grond niet zo ver van het brandende toestel.  Ze hebben zich  in een schapenboet weten te verbergen dichtbij Den Burg, maar zijn later door de Duitsers gevangen genomen.

Flight Sergeant William Charles Gadsby en Warrant Officer Clifford John Skinner (Jack) kwamen om waren respectivelijk Wire Operator /Airgunner en Airgunner aan boord van deze Lancaster. Met de berging van het toestel zijn hun stoffelijke resten eerst dicht bij de crashplaats begraven.  Mevr  Kikkert uit Den Hoorn heeft een foto gemaakt van dit veldgraf waarbij stond:  Hier ligt één piloot begraven.  Maar na de oorlog toen dit graf door een Engelse delegatie werd geopend ontdekte men dat het niet één maar twee vliegers waren n.l. Gadsby en Skinner.

Jo & Tony Walton hebben in 2010 al eens de 4 mei herdenking op Texel meegemaakt.  Jo is de dochter van William Gadsby.  Zij kregen contact met Vicky Brown, dochter van Jack Skinner, die de laatste wens van haar moeder wilde uitvoeren.  Haar moeder is op 94 jarige leeftijd gestorven en wilde graag dat haar stoffelijke resten bij haar man konden worden uitgestrooid wat vandaag op      3 mei 2019 is gebeurd.   Hierna is kennis gemaakt met loco burgemeester Edo Kooiman en een de-legatie van de stichting 4 &5 mei.  Morgen op 4 mei zullen Jo & Tony Walton en Vicky Clark sa-men met de Texelse bevolking hun vaders herdenken, wat toch wel heel bijzonder is .

De herdenking vanavond in de Burght begint om 18:45 uur, met aansluitend een stille tocht naar de Algemene Begraafplaats. Aansluitend begint om 21:15 in Cinema Texel Theater Na de Dam. Alleen toegankelijk met entreekaart, die te koop zijn bij Nauta Boek, zo lang de voorraad strekt.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 16 minuten geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 41 minuten geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 6 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1