Marc van Rijsselberghe.
Marc van Rijsselberghe. Foto: Saline Farm

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Van Rijsselberghe gestopt bij Saline Farming

Algemeen

Marc van Rijsselberghe is gestopt als als directeur van Saline Farming, de organisatie in Den Hoorn die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de zilte landbouw.

De rol van Van Rijsselberghe wordt overgenomen door Gunnar Larsen die sinds juli 2018 bij Saline Farming werkt. Hij heeft nu samen met Robin Konijn de dagelijkse leiding van het bedrijf. Larsen is onder andere bekend van de Ronde om Texel die hij een paar keer op zijn naam schreef. Van Rijsselberghe gaat uitgetreden als directielid en aandeelhouder.

De ontwikkeling van de zilte landbouw vond de afgelopen jaren plaats onder diverse namen, maar dat is sinds kort gebundeld onder de naam Saline Farming. Daaronder vallen het Zilt Proefbedrijf, Waddenwier, Salt Farm Texel, Marc Foods en Saline Agriculture Worldwide.

Van Rijsselberghe, pionier op het gebied van de zilte landbouw, gaat verder met het verspreiden van kennis via de Salt Farm Foundation.

Die stichting werd in 2016 opgericht door Van Rijsselberghe als stichting zonder winstoogmerk met het doel om andere landen te helpen met de ontwikkeling van zilte landbouw. De stichting is onder meer actief in de Noordzeeregio en op Bonaire.

De Salt Farm Foundation heeft een kenniscentrum in de boet van Van Rijsselberhe aan de Hoornderweg 42 bij Den Hoorn waar geregeld gasten uit binnen- en buitenland worden ontvangen. De stichting beheert er ook twee hectare land en heeft verder een virtueel kenniscentrum op internet (www.salineagricultureworldwide.com). "Daar ga ik me meer op richten."

Van Rijsselberghe heeft aangegeven zich ook meer op regionale projecten te willen richten met boerderijen rond de Noordzee en hij blijft verbonden aan Waddengoud.

De verandering om uit de dagelijkse leiding van het bedrijf te gaan, ontstond nadat Van Rijsselberghe afgelopen zomer voor zichzelf de keuze had gemaakt om zich meer met innovaties in de zilte landbouw te gaan bezighouden.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 55 minuten geleden
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 3 uur geleden 3
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 6 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen gisteren 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00