Logo texelsecourant.nl
Foto: KRKTR

't Erf van Burg in De Tuunen krijgt vorm

Het project rondom de vijftien vrijesectorwoningen in Buurtskap De Tuunen krijgt vorm. Onder de naam ''t Erf van Burg' komt er steeds meer kleur aan de woningen van projectontwikkelaar KRKTR. Op 24 april uur wordt er een informatieavond gehouden in Stayokay in Den Burg. Inloop is vanaf 19:30 uur en het inhoudelijke deel start om 20:00 uur.

"Tijdens de informatiebijeenkomst gaan we dieper in op hoe de woningen eruit komen te zien, wat de mogelijkheden zijn en willen we meer inzicht geven in het project. Wat houdt wonen in een woonlandschap nu feitelijk in? Daarnaast is er ruimte voor potentiële kopers om gerichte vragen te stellen", vertelt projectontwikkelaar Ronald Schaap. Het gesprek met Ronald verloopt soepel, hij geeft eerlijk antwoord op kritische vragen. "Wij hebben geen verborgen agenda, dat heeft op Texel ook helemaal geen zin volgens mij. Mensen willen gewoon dat je zegt waar het op staat. Het zijn woningen in het hogere segment, de prijsindicaties lopen uiteen van €405.000,- tot 560.000.-. Daar moet wel bij gezegd worden dat het gasvrije, energie-leverende woningen worden. De eigenaar heeft dus geen energielasten meer, hetgeen een enorme besparing is op jaarbasis. We gaan hierbij uit van een gemiddeld gezin", legt hij uit.

Ronald laat tekeningen zien en het ziet er veelbelovend uit. Het moeten ruimte, stoere, moderne woningen worden met een Texelse uitstraling. vier van de vijf bouwblokken worden bekleed met duurzaam - onderhoudsvrij - hout. De gevelafwerking van het resterende bouwblok is baksteen. De casco's van de woningen worden gemaakt van hout (CLT). Daarmee slaan de woningen CO2 op en leveren ze een positieve bijdrage aan het milieu."

De woningen krijgen een oppervlakte uiteenlopend van 135 tot circa 170 m2, met deels een eigen tuin. "Het is een misverstand dat je geen eigen tuin hebt. De vijftien woningen zijn verdeeld in meerdere gebouwen. De grootste variant is een twee-onder-één-kap-woning. Aan de achterzijde van alle woningen zit over de volledige breedte een privetuin met een afscheiding naar de buren. De privetuin loopt inderdaad niet helemaal door naar achter, maar gaat over in de collectieve landschapstuin. Als bewoners beschik je dus met elkaar over een enorme lap grond. Dat biedt ruimte voor allerlei leuke dingen waar in een gewone tuin simpelweg geen ruimte voor is. Of in elk geval niet voor alles tegelijk. Denk aan een trampoline, speeltoestel, kruidentuin, bloementuin, een kippenren, een kas, fruitbomen… bedenk het maar." En de auto's zijn te gast. Hoe de landschapstuin er precies uit komt te zien, dat bepalen de bewoners straks zelf, onder professionele begeleiding van bijvoorbeeld een landschapsarchitect."

De Tuunen wordt een groene buurt met veel waterpartijen. Op 't Erf van Burg komt een voedselbos, mits de toekomstige bewoners dat ook willen. "Dat er een bos komt is zeker. Waar wij aan denken is een bos waar ook bramen groeien, noten- en appelbomen groeien. Relatief weinig onderhoud, maar wel heel leuk." Volgens Ronald kan het misverstand dat men iedere week verplicht staat te schoffelen op de vrije zaterdagochtend zo de prullenbak in. "Er wordt in het aanlooptraject onder professionele begeleiding besproken hoe dat allemaal loopt. De één heeft meer feeling met tuinieren dan een ander, daar maak je gezamenlijke afspraken over. Je kunt ook weer met zijn allen besluiten dat je het door een bedrijf laat doen."

Het verkooptraject begint als het goed is nog voor de zomer, als alles volgens plan verloopt zijn de woningen half 2020 af.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het is tijd om Texel geleidelijk en volgens de normen van de anderhalvemetersamenleving weer open te stellen voor toeristen.Reageren!