Van Rijsselberghe op de foil in Nieuw Zeeland deze winter.
Van Rijsselberghe op de foil in Nieuw Zeeland deze winter. Foto: Live Sail Die

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Inschrijving Foil Grand Prix begonnen

Sport

Dorian van Rijsselberghe houdt van 19 tot en met 23 juni de eerste editie van zijn eigen sport- en muziekfestival WAVES op Texel. Eén van de sportieve onderdelen van WAVES is de IFCA Foil Grand Prix. De inschrijving voor deze door de internationale bond erkende wedstrijdserie is inmiddels geopend. Uiteraard zal de tweevoudig Olympisch kampioen zelf ook deelnemen.

Bij deze toekomstige Olympische foil discipline vliegen de windsurfers met de plank letterlijk over, in plaats van door, het water. Festivaldirecteur Van Rijsselberghe, momenteel bezig aan het EK windsurfen in Palma de Mallorca op de traditionele RS:X plank, is duidelijk over de keuze om te foilen tijdens WAVES. Van Rijsselberghe: "Met de introductie van de foil vliegen we met de windsurfplank echt over het water en is het spelletje leuker dan ooit. Het spelletje is nog dynamischer, sneller en ook een stuk spectaculairder om te bekijken."

Tijdens de IFCA Foil Grand Prix op Texel zal er gevaren worden volgens het 'Windsurfing Pro Evolution Racing Format'. In dit format, bedacht door Dorians' coach Aaron McIntosh en de Brit Nick Dempsey (zilver Rio 2016) wordt er in vier dagen tijd een 10-delige raceserie afgewerkt bestaande uit: vijf keer classic windward/leeward races, twee keer point to point races, een sprintrace, een timetrial en een landmarkrace (De Ronde om Texel). 

WAVES Festival

Buiten de Foil Grand Prix, kunnen festivalbezoekers zelf ook deelnemen aan verschillende sportonderdelen en -clinics. Naast het sportieve programma kent WAVES een volwaardige muzikale line-up. Hierdoor kunnen bezoekers na het actieve sporten of sport kijken ook genieten van live-optredens op het strand. Met The Dirty Daddies, Wulf, La Pegatina, RONDÉ, Splendid, EUT, Jeangu Macrooy zijn de eerste namen inmiddels bekend.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 7 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45