Halve Finale NK turnen niet gewonnen, wel voldaan

Algemeen

Op de boot kwam ik Babs de Haan (senior turnster) tegen, ze was blij en gelukkig. Ze had er net een wedstrijd turnen opzitten in het verre Leusden. Het was goed gegaan. Na haar verplichte promotie naar de derde divisie wegens het winnen van de districtsfinale van 2018 is zij dit seizoen bezig om zich te etaleren in de derde divisie. Geen  eenvoudige opgave gezien de daarvoor benodigde trainingsomvang en intensiteit . Vooral het eerste is op Texel een probleem.

Dat het goed gegaan was betekende niet dat ze in de medailles was gevallen, maar wel dat ze optimaal had gepresteerd. Een week eerder turnde ze in de competitie nog als een natte krant.

De wedstrijd ging om een plaatsing voor de NK en plaatsing voor een eventuele toestelfinale. Ook dat was niet gelukt. Maar gelukkig en blij kan je ook worden als je oefeningen lukken, dat je niet van de balk valt, dat je zelfs heel lang 1e stond op balk en dat je uiteindelijk als 1e reserve turnster op dat ellendige toestel toch nog kans maakt op de NK toestelfinale. Gelukkig wordt je ook als je plaatsvervangende trainer blij met je is. Dat je voelt dat je erbij hoort in de derde divisie, dat je je plek hebt weten te veroveren.

De trainer van Babs zo vertelde ze, was in Amsterdam waar Roos Zegel (jeugd voorgeschreven oefenstof) het op moest nemen tegen de beste turnsters uit de provincie. Via goede prestaties in het rayon had zij voor deze wedstrijd plaatsing afgedwongen.

Bij turnen wordt gekeken naar de uitgangswaarde (moeilijkheid en gestelde eisen in het reglement) en de uitvoering van de oefening.

Roos heeft drie stabiele oefeningen, maar heeft altijd problemen met balk. De laatste weken had zij hier extra aandacht aan besteed, vooral om de uitgangswaarde van de oefening op te krikken. Zoals gepland turnde Roos de eerste drie toestellen naar beste kunnen en lag het accent tenslotte op de laatste oefening "balk". Wat niet verwacht werd, gebeurde. Roos verliet niet vroegtijdig de balk, verhoogde haar uitgangswaarde en sloot haar oefening af met een mooie salto tot stand.

Alles was net niet perfect genoeg om op het erepodium te eindigen, maar wel voldoende om een wedstrijd verder te kunnen, namelijk naar de districtkampioenschappen, welke in juni in Amsterdam worden gehouden.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 7 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30