Veldrijdster Denise Betsema boekte dit seizoen de ene de andere overwinning.
Veldrijdster Denise Betsema boekte dit seizoen de ene de andere overwinning. Foto: Bron: Deniesoverseas

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Positief geteste Denise Betsema: "Ik ben absoluut onschuldig"

Sport

Veldrijdster Denise Betsema is eind januari na de Wereldbekermanche in Hoogerheide positief getest op anabole steroïden.

De Texelse veldrijdster reageert onthutst op het nieuws en zegt dat ze "absoluut onschuldig" is.

Het nieuws werd vanmiddag bekend gemaakt door de internationale wielerfederatie UCI in een verklaring. Betsema is voorlopig geschorst. Wel kan ze nog een B-staal (contra-expertise) aanvragen. 

Betsema liet in een eerste reactie aan de NOS weten onthutst te zijn door het nieuws. "Ik ben ontgoocheld, want ik ben absoluut onschuldig. Ik ga dit aanvechten en zal een contra-expertise aanvragen."

De 26-jarige Betsema brak dit seizoen door met vijftien overwinningen. Ze begon het seizoen als de nummer 89 van de wereld. Na zeges in onder meer de Superprestigekoers in Middelkerke, de WB-wedstrijd in Koksijde en haar derde plaats op de EK klom ze naar de vierde plaats.


De dopingaffaire rond Betsema is groot nieuws en werd onder meer opgepikt door het Sportjournaal. 

In afwachting van het resultaat van de B-staal en het verdere verloop van de UCI-procedure heeft het management van Marlux-Bingoal waar Betsema tot 2023 onder contract staat haar voorlopig op non-actief geplaatst, meldt Marlux-Bingoal in onderstaande verklaring:

"Vandaag 5 april werd het management van Marlux - Bingoal door de internationale wielerfederatie UCI op de hoogte gebracht van een positieve dopingtest van renster Denise Betsema tijdens een controle bij de wereldbekermanche in Hoogerheide op 27 januari 2019. Bij contacten tussen management en renster ontkende Denise Betsema intussen het gebruik van verboden middelen volledig. In afwachting van het resultaat van het B-staal en het verdere verloop van de UCI-procedure werd door het management beslist om Denise Betsema op non-actief te plaatsen."

Tegen de Volkskrant zei Betsema: 'Ik heb nooit iets genomen, ook voor Hoogerheide niet. Ik ben het hele seizoen door getest, echt heel veel, en daar is nooit wat uitgekomen.' Samen met de ploeg wordt volgens haar nu onder meer onderzocht of anticonceptie mogelijk de positieve test heeft veroorzaakt.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3