Patiënt Nieteke Roeper wordt naar dokter Waverijn gebracht
Patiënt Nieteke Roeper wordt naar dokter Waverijn gebracht Foto: Oudheidkamer

Dit artikel is geschreven door
Oudheidkamer Den Burg

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum in het centrum van Den Burg.

Tentoonstelling over eilandgeneeskunde in de Oudheidkamer

Algemeen

Op de bovenverdieping van de Oudheidkamer is de tentoonstelling 'Van chirurgijn tot dokter Waverijn' geopend. Deze tentoonstelling over de medische zorg op Texel door de eeuwen heen blijft tot 1 november te bezichtigen. Bij de opening op vrijdag 5 april werd Nieteke Roeper, vrijwilliger van de Oudheidkamer en betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling, in een ouderwetse rolstoel als patiënt naar dokter Waverijn gebracht.
 
Eeuwenlang waren mensen bij medische problemen aangewezen op kwakzalvers en kruidengenezers. Aderlatingen en darmspoelingen werden voor allerhande kwalen ingezet. Bij de kleinste chirurgische ingreep lagen infecties en ellende op de loer. Chirurgijns hadden vaak een zwervend bestaan, uit angst voor wraak na een mislukte ingreep. Op Texel was de situatie niet anders dan in de rest van het land.
 
Pas halverwege de negentiende eeuw kwam er verbetering in de medische zorg. Vanaf het moment dat men zich bewust werd van het nut van desinfecteren ging het snel. De ontwikkelingen hebben zich in de afgelopen twee eeuwen in een gigantisch tempo opgevolgd. Texel liep daarbij iets achter, maar ook hier bereikten de nieuwe inzichten uiteindelijk de praktijk.
 
In de tentoonstelling in de Oudheidkamer worden verschillende aspecten van de geneeskunde op het eiland belicht. Zo waren de huisartsen nog lang alleskunners, die ook bevallingen begeleidden, kiezen trokken en zelfs dieren behandelden. Opvallend in de tentoonstelling is een pop met het militaire doktersuniform van dokter Boswijk, die naast Texelse huisarts ook medisch officier in het leger was. 
 
Veel hulpmiddelen waar de artsen gebruik van maakten zijn bewaard gebleven en door onder andere de huidige Texelse huisartsen in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling. Gepensioneerd huisarts Ad Waverijn heeft meegewerkt aan de tentoonstelling. In filmpjes op een touchscreen vertelt hij bij verschillende objecten waarvoor en hoe ze gebruikt werden.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 18 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30