Rainbowen met de Hein om de olie op het water te verdunnen, zodat die op natuurlijke wijze kon worden afgebroken.
Rainbowen met de Hein om de olie op het water te verdunnen, zodat die op natuurlijke wijze kon worden afgebroken. Foto: Rijkswaterstaat

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Olievlek voor Texelse kust opgeruimd

Algemeen

Rijkswaterstaat heeft de olievlek die ten westen van Texel lag opgeruimd.

Volgens RWS ging het ruimen voorspoedig en werden gisteren de werkzaamheden afgerond. De vlek werd woensdag ontdekt, waarna aan het einde van de dag de werkzaamheden begonnen. 

Oliebestrijding(bagger)schip Hein haalde donderdag de olie van het water. De Visarend van de Kustwacht voer door een laag olie waarvan de film te dun was om van het water te scheppen en verspreidde de olie, zodat die kon verdampen.

Volgens Rijkswaterstaat werd meteen de gelegenheid aangegrepen voor een test door met de baggerpomp op de kop van de Hein te gaan rainbowen (zie foto). "Die beweging zorgt er voor dat de olie zo verdunt dat hij op een natuurlijke wijze afbreekt." 

Volgens RWS was rond het middaguur de dikkere olieverontreiniging op het water opgezogen, waarna de dunnere laag verder werd aangepakt. Het ging om vier tot zeventien kuub olie op circa elf kilometer voor de Texelse kust..

Rijkswaterstaat blijf uit voorzorg de stranden van Texel in de gaten houden op het eventueel aanspoelen van olieresten. De zogeheten beachcleaner blijft standby op het eiland om eventuele kleine deeltjes olie die aanspoelen gelijk op te ruimen.

De gemeente gaf gisteren het advies om honden en paarden de komende dagen even uit de buurt van de zee te houden. Er staan borden bij de strandopgangen om mensen te waarschuwen.

Rijkswaterstaat heeft een oliemonster genomen om een analyse uit te voeren naar mogelijke herkomst en aard van de olie. Die is vooralsnog onbekend.

Op de social media werd donderdag een link gelegd met lekkage bij een Noors boorplatform. Bij RWS konden ze daar donderdag desgevraagd niets zinnigs over zeggen. 

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 23 uur geleden 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur gisteren
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30